Ministar Milićević na proslavi Vidovdana u Minhenu: Srbija je jaka koliko je jedinstvena (FOTO)

26.06.2024

16:50

0

Milićević je pozvao okupljene da budu jedinstveni i da podrže "odlučnu i hrabru borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani naših nacionalnih i državnih interesa"

Ministar Milićević na proslavi Vidovdana u Minhenu: Srbija je jaka koliko je jedinstvena (FOTO)
Copyright TANJUG/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević prisustvovao je danas u Minhenu "Vidovdanskoj trpezi", tradicionalnoj manifestaciji u ovom delu Nemačke na kojoj deca učenici srpskih dopunskih škola kroz kulturno-umetnički program obeležavaju veliki srpski praznik.

Kako se navodi u saopštenju kabineta, Milićević je u svom obraćanju pozvao okupljene da budu jedinstveni i da podrže "odlučnu i hrabru borbu predsednika Republike Aleksandra Vučića kada je reč o odbrani naših nacionalnih i državnih interesa".

- Treba da budemo ponosni, i ja jesam ponosan na sve što vi činite i radite, draga deco. Na vaše učiteljice. Znam koliko je teško kada živite deleko od Srbije da sačuvate svoj jezik, kulturu, tradiciju, indentitet... U tome ćete uvek imati podršku Vlade Srbije - rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, srpskoj deci, ma gde na svetu živela, nikada kada dođu u Srbiju ne kaže dobro došli navodeći da oni u Srbiji nisu gosti.

- Srbija je vaša kuća. Molim vas da nikada ne zaboravite srpski jezik i našu ćirilicu. Kada završite škole i fakultete, to svoje znanje i iskustvo iskoristite u Srbiji, mi ćemo vas uvek čekati raširenih ruku - rekao je Milićević.

Naglasio je da smo ovog Vidovdana 2024. godine "posebno ponosni na naš Svesrpski sabor".

- Na ono što smo definisali kao naše nacionalne ciljeve u 21 veku, a tu pre svega mislim da sačuvamo mir i stabilnost, da se borimo za naš narod, da oseti boljitak od svega što mi radimo - naveo je ministar.

Kako je dodao, Srbija je bila uvek jaka onoliko koliko je jedinstvena i da zbog toga moramo svi biti jedinstveni.

- Ne samo mi koji smo u Srbiji, već svi Srbi gde god živeli. Nikada srpski narod nije bio genocidan, srpski narod je uvek bio slobodarski. Nikada nije vodio osvajačke ratove, niti je Srbin kročio s puškom na teritoriju druge države. Nikada nismo želeli sukobe, uvek smo poštovali međunarodno pravo - rekao je Milićević.

TANJUG/ DUŠKO VUKAJLOVIĆ
 

Najavio je i da će predložiti Vladi Srbije i kolegama iz Vlade Republike Srpske da centralna proslava Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori ove godine bude u Minhenu, zbog velikog patriotizma koji pokazuju naši sunarodnici u Nemačkoj.

Tatjana Hot, koordinator za Nemačku Srpskih dopunskih škola Ministarstva prosvete Srbije, zahvalila je Milićeviću i generalnom konzulu Božidaru Vučuroviću na podršci. Zahvalila je i roditeljima koji svoju decu usmeravaju i podržavaju da pohađaju srpske dopunske škole.

- Naša škola ima važnu misiju - da deci koja žive daleko od matične zemlje prenese znanje o srpskom jeziku, kuturi i tradiciji. Danas, dok proslavljamo Vidovdan, posebno smo ponosni na naše učenike koji vredno uče i trude se da daleko od svoje otadžbine očuvaju svoje korene i identitet - istakla je ona.

Proslavi koja je održana u Generalnom konzulatu Srbije u Minhenu, uz podršku generalnog konzula Božidara Vučurovića, prisustvovalo je više stotina mališana, njihovi roditelji i zvanice iz javnog života. Među gostima je bio i generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić sa saradnicima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike