Zašto se žene u Srbiji suočavaju sa većim izazovima na tržištu rada?

08.03.2024

13:46

0

Žene starije od 45 godina posebno ranjiva grupa, s obzirom na to da skoro polovina žena na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje spada u ovu kategoriju

Zašto se žene u Srbiji suočavaju sa većim izazovima na tržištu rada?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Na Međunarodni dan žena, Srbija se suočava sa izazovom koji odavno nije novost: žene u zemlji su i dalje u znatno nepovoljnijem položaju na tržištu rada u odnosu na muškarce. Statistike neumoljivo pokazuju da su žene češće nezaposlene, slabije plaćene za iste poslove, imaju niže plate i penzije, a dominantne su u sektorima sa nižim zaradama.

Republički zavod za statistiku iznosi zabrinjavajuće podatke: oko 250.000 žena trenutno je nezaposleno, što čini 9,8% ženske populacije, dok je zaposleno samo 43,2% žena, što je za 14,7% manje u poređenju sa stopom zaposlenosti muškaraca. Još alarmantnije je da je čak 52,1% žena van radne snage, ukazujući na ozbiljne prepreke sa kojima se suočavaju u potrazi za zaposlenjem.

Predstavnici udruženja i stručnjaci ukazuju na složenost problema. Mima Perišić iz Udruženja "Žene na prekretnici" ističe da su žene starije od 45 godina posebno ranjiva grupa, s obzirom na to da skoro polovina žena na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje spada u ovu kategoriju. S druge strane, Biljana Maletin iz Ženske platforme za razvoj Srbije upozorava da se i mlade žene, u dobi od 25 do 35 godina, sve teže zapošljavaju zbog predrasuda povezanih sa majčinstvom.

Podaci takođe ukazuju na obrazovni jaz: iako žene čine više od polovine diplomiranih studenata u mnogim oblastima, značajno su zastupljene u niže plaćenim sektorima kao što su prosveta, sudstvo, zdravstvo i administracija. U međuvremenu, muškarci dominiraju u bolje plaćenim oblastima kao što su IT, rudarstvo i energetika.

Profimedia
 

 

Statistika zapošljavanja sa portala Infostud pokazuje da su žene koje traže posao pretežno visokoobrazovane, ali se često prijavljuju za poslove u administraciji, prodaji i sličnim oblastima sa nižim zaradama. Dr Mario Reljanović, naučni saradnik Instituta za uporedno pravo, naglašava da segregacija po polovima i dalje postoji na tržištu rada, a diskriminacija na osnovu majčinstva i seksualno uznemiravanje su ozbiljni problemi sa kojima se žene suočavaju.

Platni jaz između žena i muškaraca i dalje je izražen problem. Prema podacima iz 2018. godine, žene su bile plaćene 8,8% manje od muškaraca, a očekuje se da su ove razlike danas još veće. Na rukovodećim pozicijama žene su znatno manje zastupljene, a žene vode samo 24,4% biznisa u Srbiji.

Apel za promene na tržištu rada je jasan. Potrebno je preduzeti konkretne korake ka smanjenju rodne neravnopravnosti, eliminisanju diskriminacije i omogućavanju jednakih mogućnosti za sve. Kako zaključuje Mima Perišić, bez značajnih promena, potrebno je još 58 godina da se ostvari puna rodna ravnopravnost u domenu rada i zatvori rodni jaz na tržištu rada.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike