Stručnjak objašnjava zašto muškarci ne pomažu u kućnim poslovima i kako se nositi s tim

11.01.2024

13:31

0

Autor: V. I.

U našoj zemlji žene i dalje muku muče da ubede partnere da se prihvate usisivača i krpe za prašinu

Stručnjak objašnjava zašto muškarci ne pomažu u kućnim poslovima i kako se nositi s tim
Copyright Freepik

Žena u Srbiji, osim što provede vreme na poslu, u toku dana je vaspitačica, učiteljica, kuvarica, spremačica, vozačica, medicinska sestra, psihološkinja i menadžerka. Međutim, za kućne poslove niko vam neće dati nadoknadu. 

Izvlače se na kartu zarađivanja novca

Studija na "Harvardu", u kojoj je učestvovalo 6.000 parova u zajedničkom životu, istraživala je kakve kućne poslove rade, kolika su im primanja, a od njih je traženo da opišu kako upravljaju finansijama sa svojim partnerom. Rezultati pokazuju da mnogi muškarci koriste novac kao argument da se oslobode kućnih poslova - ili daju plate ženama, omogućavajući im da u potpunosti upravljaju njima, ili obrnuto.

Sajmon Ouks, autor knjiga o odnosima među parovima, nudi načine koijma možete da motiviše partnera da radi više kućnih poslova.

Profimedia
 

Zamolite  partnera da uradi "muški posao"

Ovo uključuje sve što uključuje neki rizik i opasnost, zahteva upotrebu alata ili proizvodi očigledan, opipljiv rezultat. Dozvolite muškarcu da podnese težak posao - bukvalno i figurativno - a vi uradite ostalo.

Postavite mu zadatak

Pretvorite rutinski domaći zadatak u intelektualni izazov. Zamolite čoveka da izabere novi usisivač – sa tri brzine i pet nivoa usisavanja. Sa zadovoljstvom će prihvatiti ideju. A onda predložite i da ga isproba.

Profimedia
 

Neka primeti nered

"Možda će potrajati, ali pre ili kasnije će početi da primećuje da se čarape kotrljaju po podu a da je fioka za donji veš prazna“, objašnjava Ouks. (Ovaj korak se preporučuje samo za one koji mogu da tolerišu nagomilano prljavo posuđe u sudoperu i gomilu neispeglanih stvari.)

Postavite uobičajene zadatke

Zašto ne biste radili zajedno i učinili kućne poslove zabavnijim? Verovatno će biti mnogo zadataka koji se mogu rešiti zajedno, a osim toga, takav rad izaziva manje stresa.

Kritičari i čitaoci često ove savete, kao i celu knjigu Sajmona Ouksa, nazivaju čudnima. U stvari, ideja da muškarac treba da bude prevaren da radi „ženski“ posao zvuči staromodno. Možda bi, kada bi muškarci prepoznali potrebu za jednakim pravima i shvatili da žene nisu samo domaćice, to  generalno negiralo potrebu da se raspravlja o tome ko i u kojoj meri treba da obavlja kućne poslove.

Šta vi mislite - da li muškarci treba da rade kućne poslove?

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike