Ukupno 800 miliona dinara bespovratnih sredstava za preduzetnice u Srbiji

30.08.2023

12:51

0

Pre skoro pet godina smo formirali sekciju za žensko preduzetništvo i sa nizom aktivnosti pokušali da pružimo prave alate preduzetnicama, rekao je predsednik PKS

Ukupno 800 miliona dinara bespovratnih sredstava za preduzetnice u Srbiji
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

U okviru Dana otvorenih vrata sa preduzetnicama, danas je u Privrednoj komori Srbije (PKS) predstavljen Program za razvoj preduzetništva u 2023. godini, kroz koji su obezbeđena ukupna bespovratna sredstva od 800 miliona dinara za podršku ženama koje će konkurisati.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić naglasila je da je ekonomsko osnaživanje žena značajna stvar koju je država prepoznala.

Vrata PKS uvek otvorena

- U Podgorici je u avgustu pokrenuta i inicijativa za formiranje regionalnog saveta poslovnih žena Srbije i Crne Gore i smatramo da će ova inicijativa značajno doprineti umrežavanju. Takođe, krajem oktobra, početkom novembra, organizujemo sastanak sa ženama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i imamo čitav niz memoranduma o saradnji koji su potpisani sa njihovim udruženjima, što će im dati mogućnost izlaženja na tržište UAE - rekla je Simanić.

Direktor PKS Marko Čadež zahvalio se prisutnim preduzetnicama na idejama, inovativnosti i hrabrosti i poručio da su vrata PKS za njih uvek otvorena i da se mogu obratiti za bilo koji vid podrške.

- Pre skoro pet godina smo formirali sekciju za žensko preduzetništvo i sa nizom aktivnosti od tada pokušali ne samo da ohrabrimo već i pružimo prave alate vama preduzetnicama da osmislite i napravite i što bolje sprovedete svoj poslovni poduhvat - rekao je Čadež.

On je istakao da su posebno ponosni na dve inicijative - zajedničku inicijativu sa ministarstvom privrede u Programu za finansijska sredstva za preduzenice koji već dve godine funkcioniše, kao i početak vođenja statistike.

Nastavak osnaživanja žena

- Spremili smo dopune Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom čiji je cilj da pre svega podrži majke preduzetnice. To su sve samo delovi nekog okvira jer kakva je situacija na terenu, prema ispitivanjima oko 80 odsto žena preduzetnica, i dalje se vidi u lošijem položaju nego muške kolege. Cilj je da ne pričamo u muškom i ženskom preduzetništvu, već samo o preduzetništvu - rekao je Čadež.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović najavila je nastavak rada na osnaživanju žena i razvoju ženskog preduzetništva.

- Ove nedelje raspisan je i Program podrške za razvoj ženskog preduzetništva i zaista bih skrenula pažnju svim preduzetnicama na ovaj program. Ovaj program je specifičan je po nekoliko stvari, namenjen je samo ženama preduzetnicama, sredstva opredeljena su šest puta veća nego ikada do sada i delatnosti koje mogu da konkurišu su izuzetno široko postavljene što nije bio slučaj ranije - rekla je Obradović Jovanović.

Profimedia
 

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam AP Vojvodine Nenad Ivanišević istakao je da ove godine AP Vojvodina izdvojila 200 miliona dinara bespovratnih sredstava i najavio da je Pokrajinska vlada jasno opredeljena za podršku ženskom preduzetništvu.

- Sa PKS razvijamo nove programe i mogu da najavim da ćemo već sredinom septembra raspisati programe u vrednosti od preko 200 miliona dinara gde će prednost pri dobijanju sredstava imati žene - rekao je Ivanišević.

Što se tiče oblasti u kojoj žene najčešće odlučuju da se upuste u preduzetničke vode Ivanišević kaže da su na teritoriji AP Vojvodine žene u najvećoj meri vlasnice turističkih objekata.

- Tu je i tradicionalni sektor usluga, frizerskih i kozmetičkih salona, gde dominiraju žene. Jedna novina koju smo primetili je sektor privatnog obrazovanja, kao što su kursevi druge vrste, naime u IT sektoru imamo sve veći i veći broj žena - rekao je Ivanišević.

Program podrške za žene preduzetnice sprovode Ministarstvo privrede i Fond za razvoj republike Srbije i trajaće do utroška sredstava.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike