Visoke cene goriva nisu prijale NIS-u (a ni Šelu)

01.02.2024

10:25

0

Autor: R.B.

Rusko-srpski proizvođač i trgovac naftnim derivatima zabeležio je lošije rezultate nego 2022. godine ali održao proizvodnju

Visoke cene goriva nisu prijale NIS-u (a ni Šelu)
Copyright Promo

Odlična 2022. godina, kada se moglo uvoziti jeftiniju rusku naftu a prodavati benzin građanima i privredi po „svetskim“ cenama koje se formiraju u regionu Mediterana, nije se prelila za „Naftnu industriju Srbije“ (NIS) i u 2023. godini.

„Muka“ i kod Šela

Da NIS nije izuzetak u naftnom biznisu, pokazuju i podaci „Šela“. U 2023. godini britanski naftni gigant je zaradio 28 milijardi dolara, a godinu dana ranije rekordnih gotovo 40 milijardi.

Kompanija je danas najavila otkup akcija za 3,5 milijardi dolara koji prema planu treba da bude završen do 2. maja ove godine, kao i porast dividenda po akciji za četiri odsto.

U 2023. godini „Gaspromova“ podružnica u Srbiji više nije mogla da zbog sankcija Zapada uvozi rusku naftu, u zemlji je bio zabranjen izvoz dizela u prvoj polovini godine, inflacija cena a pad tražnje zbog skupog goriva, donacija 60 miliona evra državnom budžetu... i na kraju visoka statistička baza iz prethodne godine učinili su da prihodi od prodaje padnu za 20% u odnosu na 2022. godinu, a EBITDA (dobit pred oporezivanja) za oko 45% odsto, kaže analiza „Blumberg Adrije“.

Sa druge strane, NIS je ostvario i pozitivan efekat konsolidacije svog petrohemijskog biznisa. Obim proizvodnje nafte i gasa bio je tek nešto malo niži nego u 2022. godini, prerada je bila na 85% kapaciteta, odnosno za 7% manje volumen u odnosu na prethodnu godinu, dok je ostvarena prodaja derivata za 8% manja nego u prethodnih 12 meseci.

Nešto lošiji rezultati ne zabrinjavaju NIS jer u poslednja dva kvartala proizvodnja je bila viša u odnosu na isti period prethodne godine, i taj nivo proizvodnje je planiran i 2024. godinu.

Dividende će jednako teći

„Što se tiče dividendi, verujemo da će NIS nastaviti sa dosadašnjom politikom isplate dividendi na nivou od 25% generisanog profita bez obzira na ambiciozne investicione planove i lošije rezultate. Ovo baziramo na i dalje visokoj ceni nafte koja rafinerijama omogućava i dalje jaku zaradjivačku sposobnost“, kaže analiza „Blumberg Adrije“.

Nastavljaju se ulaganja u istraživanje i razvoj i na prošlogodišnjih 195 miliona evra, ove godine će se u tu svrhu utrošiti i više od toga. Veliki deo investicija namenjen je segmentu prerade, vezano za predstojeći veliki kapitalni remont rafinerije tokom marta i aprila, kao i modernizaciji postrojenja u Pančevu (rekonstrukcija katalitičkog krekinga i novo postrojenje za proizvodnju visokooktanske komponente benzina).

„Na dan 31.12.2023 na računu gotovine i u depozitima u bankama, NIS ima preko 450 miliona evra, što nam sve ovo ukazuje da NIS raspolaže sa dovoljno kapaciteta da planirane investicije pokrije iz sopstvenih izvora“, kaže analiza „Blumberga“

Iako se cena sirove nafte u 2024. godini očekuje negde na nivou proseka iz 2023. godine („Blumberg“ procenjuje 80 dolara za barel brenta), za NIS se očekuje manji prihod pre svega zbog pomenutog remonta i modernizacije fabrike u prvoj polovini godine kao i nastavka pritiska troškovne strane bez brzog oporavka tražnje na evropskom tržištu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike