Na današnji dan nastala je poslednja Jugoslavija: Stvorena je pre više od tri decenije, a živela nešto više od jedne

27.04.2024

08:41

0

Autor: R.M.

Za nešto više od decenije postojanja građani poslednje Jugoslavije preživeli su sankcije, ratove i NATO agresiju

Na današnji dan nastala je poslednja Jugoslavija: Stvorena je pre više od tri decenije, a živela nešto više od jedne
Copyright Ilustracija/Profimedia/Wikipedia

Savezna Republika Jugoslavija (SRJ) stvorena je 27. aprila 1992. godine, odlukom Skupštine SFRJ, kao zajednička država Republike Srbije i Republike Crne Gore. 

Postojala je do februara 2003. godine, kada je stvorena državna zajednica sa imenom Srbija i Crna Gora.

Nakon rata u kojem se raspala SFRJ i priznavanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, srpska vlada je u januaru 1992. godine, pozvala premijere Crne Gore, Makedonije i BiH da razgovaraju o nastavku postojanja Jugoslavije.

Makedonski premijer se nije odazvao, kao ni predstavnici Muslimana i Hrvata iz BiH, tako da su 27. aprila 1992. godine u Beogradu preostali članovi Saveznog veća Skupštine SFRJ, iz Srbije i Crne Gore, proglasili  Ustav Savezne Republike Jugoslavije. 

Tako je nastala "poslednja Jugoslavija". Nova država je imala istu zastavu kao SFRJ, samo bez petokrake, kao i himnu "Hej, Sloveni".

Grb je promenjen i stavljen je dvoglavi orao u čijem su centru bili istorijski detalji sa grbova dve republike. 

Sankcije i rat u BiH

SRJ se brzo suočila sa velikim teškoćama i kažnjena je sankcijama jer je Zapad označio kao glavnog krivca za građanski rat u BiH, čime je počeo ekonomski sukob sveta sa državom.

Poslednju Jugoslaviju pratila je nekontrolisana inflacija i ilegalna trgovina deficitarnih proizvoda, naročito nafte i cigareta. 

Inflacija u SRJ je krajem 1993. bila skoro 18 odsto dnevno, a u januaru 1994. dnevna inflacija je bila skoro 62 odsto!

Građanski ratovi u Sloveniji, Hrvatskoj i BiH doveli su do dolaska velikog broja izbeglica u Srbiju ali su ekonomske sankcije UN i EU suspendovane.

Profimedia
Slobodan Milošević

Ipak, SAD su zadržale "spoljni zid sankcija" a kao deo pritiska na SRJ ostao je i njen nejasan njen položaj u UN, u kojim SRJ nije potvrđena kao članica.

Od sredine 1997. godine u SB UN slate su izjave da Kosovo nije "nije unutrašnja stvar Jugoslavije" a istovrmeno je teroristička OVK povećavala broj napada.

U martu 1998. je izbio oružani sukob OVK i oružanih snaga SRJ, zbog koga su SAD i EU postupno vraćale sankcije.

Secesionista Milo Đukanović

S druge strane, Milo Đukanović je već krajem 1996. počeo da odbacuje Miloševićevu politiku i najavljuje odvajanje Crne Gore od Srbije.

Posle izbora u oktobru 1997. Đukanović postaje predsednik Crne Gore da bi naredne godine njegova DPS osvojila većinu u parlamentu.

Đukanović odmah kreće u korake ka nezavisnosti Crne Gore prvo uvođenjem odvojenih carina u Crnoj Gori i policijskom kontrolpm na svim administrativnim prelazima sa Srbijom, da bi 2000. uveo nemačku marku  kao zvaničnu valutu.

NATO bombardovanje

Istovremeno jača sukob jugoslovenskih snaga bezbednosti sa OVK. Nakon incidenta u Račku 1999. godine, za koji su optužene jugoslovenske snage, kao i propasti propasti pregovora u Rambujeu između Srbije i kosovskih Albanaca, usledila je NATO agresija od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Početkom juna, Milošević prihvata do tada najnepovoljnije uslove prekida rata i povlačenje jugoslovenskih snaga i administracije sa KiM, kako bi ustupile mesto trupama UN, predvođenih NATO-om.

Vojno-tehnički sporazum o povlačenju je potpisan u Kumanovu 9. juna 1999. godine, a narednog dana su zaustavljeni NATO napadi. SB UN usvojio je Rezoluciju 1244, čiju osnovu čini Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova. Sa Vojskom Jugoslavije i policijom sa Kosova je krenuo i veliki broj civila, većinom Srba, dok su sa KFOR-om dolazili teroristi OVK koji su nastavili napade na Srbe.

Profimedia
 

Već 2000. održani su izbori za predsednika Savezne Republike Jugoslavije da bi posle demonstracija 5. oktobra bio smenjen Slobodan Milošević. Nakon toga Srbija je izašla iz izolacije, a sankcije su ubrzo ukinute. Iste godine je SRJ postala članica UN, a nakon toga dobili smo članstvo u OEBS, Interpolu, MMF itd.

Dana 14. marta 2002. Republika Srbija i Republika Crna Gora, uz prisustvo Visokog predstavnika Evropske unije, potpisali su Polazne osnove za preuređenje odnosa Srbije i Crne Gore, kojima je predviđeno da SRJ ubuduće nosi naziv Srbija i Crna Gora.

A 4. februara 2003. formirana je državna zajednica Srbija i Crna Gora, čime je završen poslednji čin države koja je nosila naziv Jugoslavija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike