Obezbeđen dotok Janafom: NIS sklopio najveći ugovor dosad

03.01.2024

11:19

0

Naftna industrija Srbije ugovorila je sa Jadranskim naftovodom transport do kraja 2026. godine

Obezbeđen dotok Janafom: NIS sklopio najveći ugovor dosad
Naftna nesmetano od Krka do Pančeva - Copyright 24sedam/Profimedia

Hrvatska kompanija „Jadranski naftovod“ (Janaf) sklopila je ugovor sa „Naftnom industrijom Srbije“ (NIS) o transportu 10 miliona tona nafte do 31. decembra 2026. godine, navedeno je na sajtu tog naftovoda.

– Sa izuzetnim zadovoljstvom objavljujemo sklapanje novog, rekordnog ugovora, zahvaljujući kojem još jednom potvrđujemo značaj Janafa kao ključnog činioca energetskog sektora Hrvatske, ali i celog regiona. I u 2024. godini Janaf nastavlja sigurno snabdevanje i neometano poslovanje svim našim korisnicima – kaže se u saopštenju.

Prethodni ugovor NIS-a, s kraja 2022. godine, bio je na 6,2 miliona tona a potpisan je nakon kontrovernozg perioda u kome se nije znalo da li će Srbija biti kažnjena od Zapada zbog toga što ima rafineriju u (su)vlasništvu ruske državne kompanije "Gasprom".

Za rafineriju je Srbiji "progledano kroz prste" a što se ruske nafte tičće, tu nije bio prevelik problem jer i prethodnih godina tek manji deo nafte koji se uvozio u zemlju bio je iz Rusije. Najveći igrač na domaćem tržištu je naftu uvozio od evropskih trgovaca, odnosno iz Iraka, Angole i sa globalnog tržišta.

Prema energetskom paketu sankcija iz decembra 2022. zabranjen je uvoz ruske nafte u EU morskim putem, dok je kopnenim naftovodima i dalje dozvoljena. Od februara 2023 zabranjen je i uvoz naftnih derivata iz Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike