Generalni direktor NIS-a: Ima nešto važnije od novca i biznisa

12.09.2023

19:35

0

Autor: 24sedam

Energetska tranzicija je neminovnost ali u fokusu promene čak i kod naftnog biznisa mora da stoji nešto drugo, kaže prvi čovek jedne od vodećih energetskih kompanija u Srbiji

Generalni direktor NIS-a: Ima nešto važnije od novca i biznisa
Kiril Tjurdenjev, NIS - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/ATA Images

„Naftna industrija Srbije“, kao najveći predstavnik petrohemijskog biznisa u nas, daleko je od toga da bude gubitnik u aktuelnom procesu transfomacije sveta, vođenog smernicama „zelene agende“ i insistiranja na održivosti. Ali i pored uspešnog održanja svog naftnog kor biznisa, i jednako uspešnih prvih koraka u „zelenoj energiji“, prvi čovek kompanije Kiril Tjurdenjev ističe dva druga fokusa kao jednako važna za NIS.

- Energetska tranzicija je realnost i neizbežna je, i mi smo se u industriji tome prilagodili. Tokom poslednjih desetak godina investirali smo 900 miliona evra u projekte koji su nam poboljšali performanse ali koji su istovremeno povezani sa ekologijom. Na primer, naš pogon „Duboka prerada“ u Rafineriji Pančevo kojim smo značajno smanjili uticaj na životnu sredinu, dizajniran je sa ekologijom u fokusu. Zatim imamo projekt vetroelektrane, kao i solarne centrale. Biznis jeste važan ali moramo misliti na decu i unuke, i ono što im kao životnu sredinu ostavljamo – napominje Tjurdenjev.

Prvi čovek NIS-a je na Forumu 01, održanom danas u Beogradu, istakao još jednu neobičnu ideju za jednu kompaniju iz sektora koji se obično doživljava kao svet moćnih korporacija fokusiranih samo na profit. Umesto na novac, on ovde fokus stavlja na edukaciju, i to ne samo unutar kompanije, nego i šire zajednice.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev

 

- Edukacija je veoma važna za nas. Novac danas glavna nije motivacija talentovanim mladim generacijama a mi mislimo da je talent ono što kompanije gura napred. Mladi ljudi danas žele da imaju i neki ispravan cilj koji bi ostvarili a da pritom bude i zabavno postizati ga. U NIS-u se trudimo da im to sve obezbedimo – napominje Tjurdenjev.

Samo u 2022. godini NIS je organizovao više od 3.400 obuka za više od 4.400 zaposlenih u kompaniji, kako bi podržao trend kontinuiranog učenja i ličnog napredovanja.

Pored toga, ističu iz kompanije, pruža se šansa studentima da ozbiljan biznis osete kroz praksu u programu „NIS Calling“, kao i da diplomci prve korake u karijeri učine u baš toj kompaniji kroz program „NIS Energy“.

Istovremeno, NIS pomaže edukaciju i u lokalnim zajednicama u kojima radi.

- Svake godine odaberemo sa lokalnim zajednicama temu za koju ćemo investirati novac u obrazovanje ili ekologiju. Putem programa „Zajednici zajedno“ ove godine uložićemo 145 miliona dinara u unapređenje nastavnog procesa i infrastrukture osnovnih i srednjih škola, kao i naučno-istraživačkih organizacija i naučno-tehnoloških parkova širom zemlje - rekao je Kiril Tjurdenjev.
Ovakvu angažovanost rusko-srpske naftne kompanije u ovdašnjim lokalnim sredinama potvrdio je na Forumu 01 i gradonačelnik Čačka, Milun Todorović. Prvi čovek Čačka naveo je da je za 15 godina saradnje sa NIS-om završeno 44 projekta vrednih više od 80 miliona dinara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike