Dinar je bezbedan, ali koliki rast treba Srbiji da dostigne Istočnu Evropu?

08.11.2023

12:54

0

Devizne rezerve su dovoljne da očuvaju kurs dinara, ali Srbiji dugoročno potrebne visoke stope rasta, kažu iz Fiskalnog saveta

Dinar je bezbedan, ali koliki rast treba Srbiji da dostigne Istočnu Evropu?
Nikola Altiparmarkov, Fiskalni savet - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Srbija ima dovoljno visoke devizne rezerve da može da očuva stabilnost kursa, a nakon fiskalne konsolidacije javni budžet je pod kontrolom, rekao je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

- Nije da nismo zaduženi, ali nismo toliko zaduženi kao neke zemlje u regionu da treba da brinemo. Možemo biti relativno mirni, jer i ako se desi recesija, dodatno usporavanje u Evropi ili našim značajnim trgovinskim partnerima, svakako da će privredni rast u Srbiji dodatno oslabiti, ali nekih ozbiljnijih kriza koje bi destabilizovale kurs ili javne finansije ne treba očekivati - kazao je on govoreći na 10. BIZIT konferenciji koja se danas i sutra održava u Beogradu.

Altiparmakov je naglasio da je za dugoročni rast Srbije, odnosno da bismo počeli da dostižemo životni standard pre svega zemalja u Istočnoj Evropi, pa onda i u evrozoni, važan dugoročni rast.

- Važno je da imamo dugoročne stope privrednog rasta od četiri ili preko četiri odsto, i to ne u jednoj godini, nego u dužem nizu od nekoliko godina ili  decenija. Ali, ključne su i institucije, odnosno one moraju da budu jake i da omoguće vladavinu prava, kao i kvalitet obrazovanja i javne uprave, i to je najveći izazov u Srbiji - kazao je on.

Srbija će ovu godinu, prema ažuriranim procenama Svetske banke, zavrišiti sa dva odsto rasta, a 2024. bi mogla da to pojača na tri odsto. 

Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne reši, to će negativno uticati na privredni rast Srbije, a pre svega na IT sektor.

Ko će decu učiti IT-u ako nema nastavnika

Altiparmarkov je naglasio i da je obrazovanje od velike važnosti, jer, kako je dodao, postoji jasna korelacija između životnog standarda i kvalitetnog obrazovanja.

- Nema razvijenih zemalja sa visokim životnim standardom bez kvalitetnog obrazovanja - istakao je član Fiskalnog saveta.

Altiparmarkov je naveo i da mora da postoji jedinstven poreski sistem, ali i da se poreskim olakšicama na duži rok ne mogu favorizovati neki sektori.

Foto: Mladen Šljivović/Privatna Arhiva
Mesto čuda: Mejkers lab u Zaječaru

 

- Srbija je imala jednu kvalitetnu obrazovnu strukturu u prethodnim decenijama i kvalitetno obrazovanje, i na taj način uspela je da iznedri veliki broj IT stručnjaka, ali zato što nismo uspeli da sprovedemo adekvatnu racionalizaciju javnog sektora i da imamo adekvatne platne razrede u njemu, sad imamo problema da li će nove, bolje programe imati ko da predaje, jer su nekonkurentne plate, pre svega nastavnicima iz matematike i informatike - kazao je Altiparmakov.

Zbog neuspešne reforme platnih razreda, kako je objasnio, sada u javnom sektoru ne možete da priuštite ozbiljne stručnjake, jer su plate nekonkurentne.

- Taj raspon između minimalne i maksimalne plate koji postoji u javnom sektoru u Srbiji praktično ne postoji ni u jednoj zemlji Evrope, i to je veliki problem. Za dugoročni rast neophodne su jake institucije, kvalitetno obrazovanje, a u tom slučaju neophodan je javni sektor koji mora biti adekvatno plaćen - zaključio je on.

U Beogradu je danas počela dvodnevna 10. BIZIT konferencija čiji je cilj da učesnicima pruži uvid u mogućnosti za unapređenje poslovanja kroz primenu digitalnih tehnologija.

Teme ovogodišnje jubilarne konferencije, čiji je slogan "Znanje vredi, neznanje košta", jesu i automatizacija poslovnih procesa, podizanje konkurentnosti, kao i racionalizacija troškova uz povećanje produktivnosti i profitabilnosti.

Celokupan program BIZIT-a je u znaku veštačke inteligencije.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike