Plata da se ne oporezuje do 40.000 dinara, popust za izdržavane

08.03.2023

12:28

0

Država mora da da bolju podrška društveno i socijalno ugroženim pojedincima ali i da ne ugrozi konkurentnost i rast privrede, istaknuto na Kopaonik biznis forumu

Plata da se ne oporezuje do 40.000 dinara, popust za izdržavane
Nikola Altiparmarkov, Fiskalni savet - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Krize najviše pogađaju najsiromašnije, a problem društvene nejednakosti i nesolidarnosti koji je pogađao ovu grupaciju posebno je izražen u najnovijoj krizi i najviše je izazvan povećanjem cena osnovnih životnih potrepština, izjavio je  član Fiskalnog saveta Srbije Nikola Altiparmakov na panelu "Društvena kohezija u kriznim vremenima: Da li smo solidarno otporni ili pružamo otpor solidarnosti?" Kopaonik biznis foruma.

Zbog toga je Fiskalni savet napravio analizu i dao više predloga iz sfere poreske politike kojima bi se naš poreski sistem unapredio a velika većina građana imala benefit dok bi petini onih najimućnijih porez povećao tek koji procentni poen.

- Neoporezivi deo plate bi sa sadašnjih 20.000 dinara trebalo da se poveća na 40.000 mesečno, a za svakog izdržavanog člana domaćinstva, supružnika ili dete po 20.000 dinara - rekao je Altiparmakov.

Da bi se po moglo izvesti, i da bi to budžet mogao da pokrije, potrebno je da se stopa poreza na zarade poveća sa 10 na 15 odsto. To, po mišljenju Fiskalnog saveta, nije mnogo jer je već ranije efektivno poresko opterećenje povećano tri puta a da privreda nije osetila problem.

Prema rečima Altiparmarkova, sa ovim promenama bi i dalje bila zadržana regionalna konkurentnost privrede a 80 odsto domaćinstava sa većim brojem dece i nižim zaradama bi osetilo povećanje prihoda a samo 20 odsto domaćinstava sa najvišim primanjima bi osetilo ograničeno smanjenje od jedan, dva ili maksimalno tri procentna poena.

Sagovornik Tanjuga kaže da je o ovim predlozima razgovarano sa članovima Vlade Srbije i da su ti razgovori bili konstruktivni.

- Razgovarali smo sa ministrom finansija i tadašnjom ministarkom rada i oni su pokazali podršku a posebno ideji da se uvedu poreski krediti za decu i izdržavane članove domaćinstva kao što imaju i ostale evropske zemlje - rekao je Altiparmarkov, i dodao da bi na tome trebalo da se radi u narednom periodu.

MMF u pravu, plate i penzije moraju da uspore

 Član Fiskalnog saveta Altiparmakov ocenio je da je ograničavanje rasta plata i penzija, što je kao jedan od elemenata novog aranžmana Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nedavno naveo šef Misije MMFu Srbiji Donal Mekgetigen, sasvim dobro i prihvatljivo rešenje.

- Ono zahteva ekonomski odgovornu politiku povećavanja plata i penzija u skladu sa ekonomskim mogućnostima. Kod penzija to je tzv. švajcarska formula plus, koja omogućava da kada imamo dobre ekonomske perfomanse i kada su rashodi za penzije ispod 10 odsto BDP-a, što je nivo održivosti i za Srbiju i za zemlje regiona, da penzije prate plate, a da kada ekonomski ne stojimo tako dobro da to bude obična švajcarska formula i da inflacija u kriznim vremenima bude ta sa kojom će se usklađivati primanja  najstarijih - rekao je on za Tanjug.

Istakao je da je ovo rešenje apsolutni preduslov održivosti i penzija ali i javnog sistema i sa čime su Srbija i druge zemlje u regionu imale negativna iskustva u prethodnom periodu.

- Mislimo da je sada postignut optimalan konsenzus između društvenih potreba i očekivanja sa jedne strane i ekonomskih mogućnosti sa druge strane, kako nam se ne bi ponovila turbulentna dešavanja iz 2008. godine ili još ranije iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka - rekao je Altiparmkov.

Kada je o platama reč, Altiparmakov naglašava da bi one trebalo da rastu u skladu sa rastom privrede, odnosno da koliko raste privreda, da toliko rastu i plate u javnom sektoru i da one ne mogu da rastu brže nego plate u privatnom sektoru, odnosno privredi.

To je prema njegovim rečima nešto što je u Srbiji u prethodnom periodu manje-više prilično dobro primenjivano i dobro je što je  sada sistemski i zakonski rešeno tako da je taj okvir još učvršćen.

- Fiskalni savet je podržao nova ili pojačana fiskalna pravila o kojima je šef Misije MMF-a pričao. Ona su primenjiva, ekonomski oprvadana i održiva i nadamo se da će ih Vlada Srbije poštovati - rekao je Altiparmakov.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike