Ministar Mali: BDP u Srbiji 10.000 evra po stanovniku

25.10.2023

13:14

0

Ministar finansija Siniša Mali je pri odbrani predloga budžeta za 2024. godinu u Skupštini Srbije komentarisao i neke makroekonomske kritike opozicije

Ministar Mali: BDP u Srbiji 10.000 evra po stanovniku
Siniša Mali u Skupštini - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas odgovarajući na kritike poslanika iz opozicionih partija u Skupštini Srbije da su plate u našoj zemlji najmanje u Evropi, da to nije tačno i naveo da je prosečna plata u Srbiji 840 evra, u Albaniji 490 evra, u Bugarskoj 762  evra, u Severnoj Makedniji 575 evra.

Reagujući na izjavu poslanika da je bruto društveni proizvod po glavi stanovnika u Srbiji nešto veći od 7.000 evra, rekao je da taj podatak ne stoji.

- Do pravog podatka se dolazi vrlo jednostavno, deljenjem BDP-a zemlje sa brojem stanovnika. Kada se zna da BDP zemlje iznosi 68 milijardi evra, a da nas ima nešto više od 6,6 miliona dolazi se do podatka da je per kapita odnosno BDP po glavi stanovnika veći od 10.000 evra - rekao je Mali.

Čule su se i kritike da će pare od stanova koji će se graditi za potrebe EXPO 2027, završiti u privatnim džepovima, na šta je ministar finansija rekao je da će te stanove prodavati država Srbija i da će pare od te prodaje ići u državni budžet.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike