Svetska banka: Srbija ove godine do 2 odsto, sledeće 3%, a potom…

19.10.2023

11:33

0

Autor: R.B.

Ove godine i Srbija će, kao i region, imati usporavanje, a sledeće bi trebalo da ima umereno ubrzan rast

Svetska banka: Srbija ove godine do 2 odsto, sledeće 3%, a potom…
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ekonomski rast Srbije mogao bi da se nešto ubrza naredne godine, sa ovogodišnjeg privrednog rasta od 2%, kaže oktobarska analiza Svetske banke. Procena za ovu godinu, iz aprila 2023, za sRBiju je smanjena za 0.3 procenta poena, dok za narednu i 2025. nije menjana.

Sledeće godine privredni rast bi mogao da se ubrza na 3% a u 2025 godine BDP trebalo bi da bude veći 3,8%, što je malo iznad proseka regiona, navodi se u danas objavljenom Redovnom ekonomskom izveštaju Svetske banke (SB).

Viši makroekonomista Svetske banke za Srbiju, Lazar Šestović, kazao je da su fiskalne performanse naše zemlje bolje od očekivanih, da je deficit niži nego što se predviđalo i to zahvaljujući najviše dobrim rezultatima na strani prihoda.

On je naveo da se javni dug Srbije stabilizovao na oko 56 odsto BDP, naglašavajući da su procene da će deficit tekućeg računa biti niži od očekivanog i da će iznositi oko 2,5 odsto BDP, a nastaviće se i snažan priliv stranih direktnih investicija.

U izveštaju se ističe da će ceo region Zapadnog Balkana, nakon usporavanja ove godine, zabeležiti umereno ubrzanje ekonomskog rasta na 3% sledeće godine i na 3,5% u 2025. godini, u uslovima oporavka u Evropskoj uniji koja je glavni trgovinski partner ovog regiona.

SB navodi da niža inflacija u regionu treba da doprinese rast raspoloživog dohotka i pruži podršku potrošnji.

- Uprkos višestrukim šokovima, zemlje Zapadnog Balkana uspele su da zabeleže rast, otvore nova radna mesta i smanje stepen siromaštva, što ukazuje na snažne osnovne ekonomske pokazatelje ovog regiona - rekla je direktorka Svetske banke za Zapadni Balkan, Šaoćing Ju.

Nejednako brzo na putu ka EU

Prema njenim rečima, Zapadni Balkan i dalje napreduje u sustizanju razvijenijih ekonomija Zapadne Evrope, ali nejednakom brzinom, što zahteva ciljane reforme kojima bi se ekonomski oporavak konsolidovao i prerastao u održivi rast.

Prosečna stopa zaposlenosti u regionu Zapadnog Balkana je ove godine dostigla novu istorijski najvišu vrednost od skoro 48 odsto, a od sredine 2022. do sredine 2023. godine je otvoreno 103.000 novih radnih mesta.

Uprkos nedavnim pomacima, učešće u rodnoj snazi je još nisko, što, uz dubok rodni jaz, otežava smanjenje siromaštva, a privrednici se i dalje žale na nedostatak radne snage.

U izveštaju SB se ističe da je neophodno povećati ulaganja u povećanje otpornosti na elementarne nepogode, između ostalog i u poljoprivredi.

- Ako zaštite poljoprivredu od prirodnih rizika i učine je otpornijom, ekonomije Zapadnog Balkana mogle bi da nastave da povećavaju produktivnost poljoprivrede uprkos nepovoljnom uticaju klimatskih promena - izjavila je viša ekonomistkinja Svetske banke i jedan od autora izveštaja, Nataša Rovo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike