Brent stabilno ispod 82 dolara, ceni ne pomažu ni „pretnje“ Rusije i Saudijaca

08.11.2023

09:37

0

Autor: G.M.Š.

Cena sirove nafte na svetskom tržištu pada i pored toga što najveći izvoznici potvrđuju da će proizvodnja ostati manja

Brent stabilno ispod 82 dolara, ceni ne pomažu ni „pretnje“ Rusije i Saudijaca
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena sirove nafte tipa brent je na svetskom tržištu danas 81,6 dolara za barel dok je američka srednjelaka nafta (WTI) tek nešto malo skuplja od 77 dolara, javlja portal Oilprice.com.

U ponedeljak je brent bio skuplji od 85 dolara a pre tri nedelje (19. oktobra) cena se bila nakratko popela 92,4 dolara. Ovakav pad cena je veoma neuobičajen, ukoliko se sagleda politička situacija u svetu gde je veliki proizvođač Rusija pod sankcijama, OPEK je srezao proizvodnju, Kini je MMF poboljšao prognozu za 2023. i 2024. a na obodu Evrope se vode dva rata.

Uz tekuću, veoma komplikovanu geopolitičku situaciju, nema ni najava da bi nafte moglo da bude više na tržištu, pa da to „obara cenu“ jer su u Saudijska Arabija i Rusija potvrdile da ostaju pri svojoj odluci da drže smanjenu proizvodnju do kraja godine.

Kina je trenutno kritični balans

Cena nafte trenutno zavisi samo od sitaucije u Kini. A tamo su rafinerijske margine pale, zalihe i nafte i derivata su visoke a povećanje avio-saobraćaja mnogo manje od očekivanog. I tako će ostati mesecima, prognoziraju eksperti za Blumberg.

Screenshot: ICE berza
Cena brenta u poslednja tri meseca

 

- Domaća potražnja je izgubila napon nakon praznika Zlatne nedelje u oktobru i ne vidimo neki značajniji faktor koji bi to preko zime mogao da promeni – kaže analitičar „FGE“ Mia Geng.

Kina ima povećane rezerve zbog većeg uvoza prošlog meseca ali i manje potrošnje. Uvezeno je u oktobru 11,5 miliona barela sirove nafte, što je 13,5% više međugodišnje i 3,6% više na mesečnom nivou, a prethodno je od jula već uskladišteno 70 miliona barela.

Za svetsko tržište, ali i svetsku cenu, značajno je i da će pasti izvoz goriva iz Kine. Razlog je što rafinerije ostaju pred kraj godine bez slobodnih količina prema izvoznim kvotama.
Prema „OilChem-u“, izvoz je u oktobru pao 40%, što nije dobra vest posebno za Evropu, koja se bori sa tesnim količinama dizela a Kina koj je jedan od najvećih snabdevača otkako je Rusija proterana sa tog tržišta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike