MMF promenio mišljenje o Kini: U 2023. bar 5,4% rasta

07.11.2023

09:44

0

Autor: R.B.

Međunarodni monetarni fond je u utorak poboljšao svoju prognozu za kinesku ekonomiju

MMF promenio mišljenje o Kini: U 2023. bar 5,4% rasta
Ilustracija - Copyright Tanjug/Chinatopix Via AP

Rezultati u privredi bolji od očekivanih i odlučni potezi vlasti za jačanje posrnulog tržišta nekretnina, učinili su da je Međunarodni monetarni fond promenio svoju prognozu za Kinu i podigao izglede njene ekonomije za ovu, kao i za narednu godinu za 0,4 procentna poena.

Tako kod MMF sada Kina za 2023. ima prognozirani rast od 5,4% a za 2024. 4,6%, javlja Marketvoč..

Vlasti su uvele brojne dobrodošle mere za podršku tržištu nekretnina, ali je potrebno više da bi se obezbedio brži oporavak i manji ekonomski troškovi tokom tranzicije.

- Sveobuhvatni paket politika bi trebalo da uključi mere za ubrzanje izlaska investitora koji nisu održivi, uklanjanje prepreka za prilagođavanje cena stanova, izdvajanje dodatnih sredstava centralne vlade za završetak stambenog zbrinjavanja i pomoć održivim investitorima da poprave bilanse i prilagode se manjem tržištu nekretnina – rekla je generalna direktorka MMF-a, Gita Gopinat.

Kinesko tržište akcija ove godine je imalo lošiji rezultat od rivala u svetu zbog zabrinutosti oko sektora nekretnina i sporog oporavka zemlje od pandemije kovida.

Indeks Šangaj kompozit je pao za 1% ove godine, a Hang Seng za 10%.

Uvoz neočekivano skočio

Kineski uvoz je u oktobru porastao za tri odsto međugodišnje na 218 milijardi dolara, saopštila je danas Generalna uprava carina Narodne Republike Kine (GACC).

Tržišta su očekivala suprotan trend - pad kineskog uvoza za 4,8% međugodišnje.

Kako proizilazi iz podataka objavljenih na sajtu GACC, uvoz sirove nafte je u oktobru porastao za 13,51% međugodišnje, kao i uvoz rafinisanih naftnih derivata - 63,24%, prirodnog gasa - 15,51%, neobrađenog bakra - 23,68%, soje - 24,6%, jestivog ulja - 27,19%.

Nasuprot tome, smanjen je uvoz proizvoda od čelika, za 12,99% međugodišnje, mesa - 12,7%, gume - 2,02%.

Uvoz iz EU je u oktobru međugodišnje porastao za 5,8%, kao i uvoz iz Australije - 12%, dok uvoz iz SAD pao za 3,7%, a iz Japana za 8,3%.

Kineski uvoz od januara do oktobra sada je na nivou za 6,5% manjem u odnosu na isti period prošle godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike