Kod komšija pojeftinilo gorivo

06.11.2023

14:35

0

Autor: G.M.Š.

U Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde cene menjaju na dve nedelje, od sutra gorivo jeftinije do četiri evrocenta

Kod komšija pojeftinilo gorivo
Gorivo; Ilustracija - Copyright Pixabay

U iščekivanju petka, kada se u Srbiji već više od godinu i po dana menjaju državno kontrolisane cene goriva, u vozači mogu da pokušaju da predvide kuda će se cene uputiti na osnovu toga kako se kreće cena goriva u komšiluku.

A u Crnoj Gori i Hrvatskoj, gde država menja cene na dve nedelje, od sutra je gorivo jeftinije. U Hrvatskoj, kao i u Srbiji prošlog petka, cena benzina nije menjana (1,46 evra za litar) ali je dizel pojeftinio četiri centa na 1,52 evra.

U Crnoj Gori pojeftiniće obe vrste goriva, i to benzin za cent - na 1,53 evra, dok će litar dizela biti niže cene za tri centa – na 1,55 evra.

Ove cene su očekivane jer cene i benzina i dizela na repernom Mediteranskom tržištu padaju od druge polovine oktobra. Ultraniskosumporni dizel je danas je oko 850 dolara za tonu, što je više od 50 dolara jeftinije nego tada, do je benzin 540 dolara za tonu, odnosno manje za 30 dolara.

Cena nafte je takođe bila u padu, do danas, i sa 89 dolara spustila se na manje od 85 da bi danas malo skočila – na 85,5 dolara za barel brenta.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja dva meseca

 

U Srbiji je prošlog petka benzinu mirovala cena na 1,55 evra, dok je dizel pojeftinio nešto manje od dva centa, na 1,79 evra za litar.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike