Nova cena goriva, lepa vest za neke vozače

20.10.2023

10:18

0

Autor: G.M.Š.

Svetska cena poterana naviše gepolitikom i ratom, nije se ovoga puta odrazila na cene goriva na pumpama u Srbiji. Naprotiv...

Nova cena goriva, lepa vest za neke vozače
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena nafte u svetu ponovo raste i, nakon kratkotrajnog silaznog trenda od poslednjih dana septembra do 5. oktobra, sada se već približava ovogodišnjem rekordu od 95 dolara za barel.

Ali, dok je brent skočio u poslednjih nedelju dana za 5,5%, benzin i dizel su na tržištu Mediterana od 5. oktobra već nazidali cenu koja je sada veća 11 odsto kod benzina (576 dolara za tonu) i 7,4 odsto kod dizela (904 dolara).

U ovakvim uslovima danas se, kao i svakog petka od marta prošle godine, promenila i cena goriva na srpskim pumpama, ali ne kao što je očekivano. Nakon što je mu je pala cena u prethodne tri nedelje, sa 192 na 184 dinara, BMB 95 je i ove nedelje pojeftinio.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po uredbi Vlade Srbije

 

Od danas, pa u narednih sedam dana, plaćaćemo ga manje za dva dinara, odnosno 182 dinara za litar.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednjih godinu

 

Cena nije podignuta ni kod dizela, čime je mirovanje produiženo na četiri nedelje na nivou od 214. dinara.

Povratak nafte i derivata na put viših cena, svakako se može pripisati uzavrelom Bliskom istoku. Iako se prvobitno činilo da oružani sukobi palestinskog Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze neće mnogo uticati na cenu crnog zlata, razbuktavanje sukoba uz velike civilne žrtve kod Palestinaca je užarilo situaciju u okolnim arapskim zemljama, od kojih su neke značajni proizvođači nafte ili kontrolišu pomorske puteve kojima se ona transportuje po svetu.

A cena nafte još je osetljivija na politiku u regionu Mediterana, gde gledamo kada određujemo domaću cenu.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na tržištu Mediterana u 2023.

 

Uz svetsku cenu nafte, na domaću utiče i to što se od prvog oktobra na gorivo zaračunava i veća akciza na naftne derivate.

Cene po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike