Srbija možda mirna do 2040: Koliko će nam značiti RHE Bistrica

11.10.2023

19:35

0

Reverzibilna hidroelektrana čija gradnja se uveliko najavljuje biće jedna velika baterija za ceo srpski energetski sistem ali i osnova njegove „zelene transformacije“, ističu stručnjaci

Srbija možda mirna do 2040: Koliko će nam značiti RHE Bistrica
Jelica Putniković, Dragan Stanković, Bratislav Stišović, Miodrag Milovanović - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

U dosad neviđenom entuzijazmu razvijeni svet se zaleteo u ekološke energetske tehnologije i već sada, iako solarnih elektrana onih na vetar ni izdaleka nije dovoljno, ima ozbiljnih problema da svu tu nestalnu energiju sistemski izbalansira. To se u poslovično zakasneloj Srbiji nije dogodilo, delom i zbog tvrdog otpora termo sekto-ra vernog domaćem uglju, ali i kod nas zelena tranzicija kuca na vrata.

Da bi se dogodilo, i da bi i Srbija imala „besplatnu“ energiju vetra i sunca, gradiće se – hidrocentrale.

Ovu, naizgled čudna varijanta tranzicije, u energetskom ali i komercijalnom pogledu itekako ima smisla, istaknuto je danas na stručnom skupu “Značaj izgradnje RHE Bistrica i RHE Đerdap 3“, koji je u Beogardu organizovao portal „Energija Balkana“.

- Svedoci smo izgradnje velikih kapaciteta obnovljivih izvora energije u Evropi i svetu, koja je donela i velike probleme jer klasične baterije nisu dorasla problemu skladištenja i balansiranja tolikih količina energije a tehnologija vodonika je tek prešla 30 osto efikasnosti vraćanja električne. Zbog toga reverzibilne hidroelektrane ostaju najbolja ako ne i jedina prava mogućnost skladištenja energije – kaže Dejan Popović savetnik direktora Agencije za energetiku i nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu energetike, kao i direktor rudnika uglja „Resavica“.

O ideji gradnje RHE Bistrica u srpskom energetskom svetu nemaju dovoljno reči hvale. Elektrana od 656 megavata, bila bi veliki dragulj, jer bi se njome ne samo u svakom trenutku obezbedila ravnoteža elektroenergetskog sistema već i omogućio razvoj obnovljivih izvora energije.

Za razliku od klasičnih hidroelektrana (HE), koje imaju rezervoar sa akumuliranom vodom i njegovim pražnjenjem prave električnu struju zavisno od potreba (i hidrologije) sistema, RHE mogu i da dopunjavaju rezervoar „pretvaranjem“ struje u vodeni potencijal, i tako punjenjem akumulacije skladište energiju.

Pixabay
Hidroelektrana kao zlatna rezerva sistema

 

- Iz četrdesetogodišnjeg iskustva sa RHE Bajina Bašta znamo koliko je dragoceno u sistemu imati takvu elektranu koja je uvek spremna kao zlatna rezerva. A gradnjom RHE Bistrica dobićemo ne samo dodatnu rezervu već i energetski i komercijalni potencijal. U energetskom smislu „Bistrica“ će omogućiti značajan razvoj OIE jer ćemo imati s čime da ih balansiramo kada (zbog vremenskih uslova) daju manje struje a u komercijalnom će moći da bude osnova usluge balansiranja EPS-a i za druge na tržištu – istakao je Dušan Živković, v.d. generalnog direktora EPS-a.

A tržište će se sa OIE svakako širiti i kod nas i u Evropi. Oni koji su pametni, a prirodni potencijali im to omogućuju, zbog toga i užurbano grade RHE. Takvih hidrocentrala u svetu danas ima 80 (većih od 1.000MW), od čega je gotovo polovina u Kini.

Ova zemlja, koja prednjači u primeni solarne energije sa 500 GW instalisane snage u solaru, treba to i da balansira i gradi čak 83 od 88 RHE, koliko ih se ukupno gradi u svetu, napomenuo je Dragan Stanković, direktor sektora EPS-a za održavanje i ulaganja u HE i OIE.

- Nama bi RHE „Bistrica“, sa projektovanih 1.600 GWh isporučene i 1.730 GWh preuzete energije, kao i potencijalnom od 1.500 MW za balansiranje, bila dovoljna za razvoj u energetici do 2040. godine. Treba imati u vidu da je to prilično velika „baterija“ od 70 miliona kubnih metara akumulacije – ističe Stanković.

Srbija ima potencijal i u gradnji, ne samo u vodi

O gradnji ovako strateški značajnog projekta, srpski stručnjaci i zvaničnici su nedavno razgovarali i u Japanu, prilikom posete naše delegacije i razgledanja jedne tamošnje velike RHE. Kako stvari sada stoje, Razvojna agencija Japana zainteresovana je za finansiranje RHE „Bistrica“. Međutim to ne znači da je posao „prepušten strancima“.

Spajanje sliva Drine i Morave

Pored energetskog (i energetsko-komercijalnog) značaja RHE „Bistrica“ za Srbiju, postoji još jedan ne manje važan aspekt njenog budućeg rada – vodoprivredni.
- Smanjivanjem padavina u istočnom delu zemlje zbog klimatskih promena već imamo problema sa vodama iz sliva Morave, koji je sada gotovo na polovini onog Drinskog. RHE „Bistrica“ je planirana na savršenom mestu da može da se vode iz Lima prebacuju u Moravski sliv, i tako omogući navodnjavanje i sigurnost vode za piće. A „planiranje voda“ nije posao za godinu ili čak deceniju,on se radi za najma-nje nekoliko desetina godina – ističe Miodrag Milovanović, savetnik generalnog direktora Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“.

- Srbija ima dovoljno stručnog potencijala i kadra da samostalno razvijamo ovakve projekte. To smo dokazali i sa RHE „Bajina Bašta“ ali i sa svim hidroeneregetskim objektima koji su u poslednjih 10 godina uz naše učešće građeni ili revitalizovani u regionu. „Energoprojekt Hidroinženjering“ je učestvovao i na projektima širom sveta, od Afrike do Perua, tako da znanja i ekspertize ne fali – podvlači Bratislav Stišović, direktor ove kompanije, koja je u projektu sa EPS-om od početka.

Stišović kaže da je projekat RHE „Bistrica“ dobro poznat i razrađivan decenijama, počelo se još početkom sedamdesetih godina prošlog veka. U poslednjoj fazi izmene projektne dokumentacije projekat je značajno unapređen i osavremenjen. Povećan je, na primer, prečnik odvoda radi većeg kapaciteta, pomerana glavna zgrada u kojo će sada biti podzemni mašinski deo a agregati neće biti konvencionalni reverzibilni nego sa frekfencijskom regulacijom…

- Prema sadašnjim procenama, kada se izgradi „Bistrica“ benefit bi mogao biti 42 do 172 miliona evra godišnje i to samo gledano do 2030. godine – kaže Stišović.

Dragan Stanković iz EPS-a potvrđuje zainteresovanost Japanaca za RHE „Bistrica“ ali ne samo njih.

- Niko nije „zakucao“ da to moraju da grade Japanci ili bilo ko drugi. Čak Japanska razvojna agencija, kao potencijalni finansijer, insistira da bude više ponuđača. Raspituju se i neke evropske kompanije, a ko bi mogao da gradi videće se tek kada bude završen projekat i raspisan tender – zaključuje Stanković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike