Japanci izbacili iz igre problematične Kineze: RHE Bistricu će praviti JICA

17.08.2023

11:49

0

Autor: 24sedam

Dugoočekivani biser srpske energetike i OIE, reverzibilna hidroelektranu (RHE) „Bistrica“, dobila je novog projektanta

Japanci izbacili iz igre problematične Kineze: RHE Bistricu će praviti JICA
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Reverzibilnu hidroelektranu (RHE) „Bistrica“, neće projektovati i graditi kinekse kompanije već japanske. Prvobitni plan je promenjen i dugoočekivanu elektranu koja bi trebalo da bude spas za srpsku energetiku ali i životnu sredinu, neće graditi kompanije koje često imaju nezavidne rezultate, posluju netransparentno i imaju niske ekološke standarde, već će to raditi proverene japanske firme, preneo je danas „Demostat“.

Za projektantski deo posla trebalo bi da bude zadužena Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), dok bi Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) obezbedila finansije.

Ministarka rudarstva i energetike Srbije, Dubravka Đedović prošlog meseca sastala se sa delegacijom iz JICA, čiji su predstavnici izrazili zainteresovanost za učešće u projektu RHE "Bistrica".

JICA je razvojna organizacija koja pruža podršku državama širom sveta na projektima koji doprinose napretku u lokalnim sredinama u oblastima koje pokrivaju sve od urbanog razvoja, energije i prevoza, pa do poljoprivrede, ishrane, obrazovanja i zaštite životne sredine.

U Srbiji JICA već sprovodi više velikih projekata, uključujući i modernizaciju javnog saobraćaja u Beogradu, postrojenje za odsumporavanje u TE „Nikola Tesla“ i razvoj kapaciteta za upravljanje čvrstim otpadom, a angažovana je i oko startap akceleratora u srpskom IT-ju.

U ovom energetskom aranžmanu, najveći deo sredstava za finansiranje trebalo bi da obezbedi JBIC, koji se između ostalog bavi kreditiranjem projekata širom sveta koji doprinose zaštiti životne sredine, odnosno smanjenju emisije štetnih gasova.

Ovo japansko angažovanje predstavlja veliki zaokret u srpsko energetici iz prethodnih pet godina, kada je Srbija je praktično obećala kineskim kompanijama da će raditi na dva važna projekta za srpski energetski sistem, RHE „Bistricu“ i „Đerdap 3“.

Međutim, zbog rata u Ukrajini, ali i praktičnih sumnji u pouzdanost kineskih kompanija, čestih kašnjenja u projektima izgradnje auto-puteva, te sve gore reputacije, nakon niza vesti o lošem tretmanu radnika u preduzećima poput „Linglonga“ i „Ziđina“, odnosno njihovih podizvođača, takođe kineskih firmi, ili slabog filtriranja izduvnih čestica u svojim rudarskim postrojenjima, srpske vlasti su odlučile da će svima glava biti mirnija ako se za ovaj projekat izabere manje "kontroverzan" partner, piše Demostat.

RHE „Bistrica“ i zvanično ima status prioritetnog energetskog objekta u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije.

Kako je rekla ministarka Đedović, Bistrica će imati važnu ulogu u naporima Srbije da poveća proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Ova RHE omogućila bi EPS-u da (punjenjem akumulacije) čuva viškove električne energije dobijene iz sunca i vetra u periodima kada proizvodnja nadmašuje tražnju, odnosno balansiranje opterećenja elektromreže koje će doći do izražaja kako obnovljivi kapaciteti u Srbiji budu rasli.

- „Bistrica“ nam je veliki projekat, nekada smo mislili da će biti 700 miliona, ali sada vidimo da će izaći 1,2 milijarde. Ministarka (Đedović) ide u Japan da pregovara za finansiranje, i to kada krene onda se radi, to je od ogromnog značaja za ceo južni deo Zlatiborskog okruga. To je od ključnog značaja i za balasiranje energije - rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veoma bitan energetski objekat

Kada bude izgrađena, RHE Bistrica će potopiti 324 hektara zemljišta u priobalju Uvca, brana će biti visoka do 90 metara, imaće maksimalnu širinu do deset metara i dužinu do 230 metara.

Reverzibilna hidroelektrana poseduje pumpe kojima, koristeći struju dobijenu iz obnovljivih izvora, pumpa vodu u gornju akumulaciju, tako da hidroelektrana služi kao ogromna "baterija" za zelenu energiju.

Bistrica će imati četiri agregata jačine 157,1 megavata, odnosno ukupno 628 megavata, što je stavlja u red najvažnijih energetskih postrojenja u zemlji i glavnog činioca koji će omogućiti širu primenu zelenih tehnologija u Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike