Ni čitavih 10 centi po kvadratu, i to u Švedskoj: Ovaj grad nudi zemljište za džabe - "svako je dobrodošao"

30.06.2024

21:25

0

Nova kampanja je deo projekta koji pomaže Getenu, malom gradu sa oko 5.000 stanovnika, da privuče nove stanovnike

Ni čitavih 10 centi po kvadratu, i to u Švedskoj: Ovaj grad nudi zemljište za džabe - "svako je dobrodošao"
Stokholm - Copyright Profimedia

Švedski grad Geten pokušava da privuče više stanovnika prodajom zemlje za samo 1 krunu (0,08 evra) po kvadratnom metru.

Nova kampanja je deo projekta koji pomaže Getenu, malom gradu sa oko 5.000 stanovnika, da privuče nove stanovnike i nadoknadi starenje stanovništva i pad nataliteta.

Ko može da kupi zemlju?

- Apsolutno svako je dobrodošao da kupi jednu od parcela. Ne postoje pravila ili zahtevi ko može da kupi zemlju. Bilo bi apsolutno fantastično kada bismo mogli da zainteresujemo ljude iz inostranstva da ovde kupuju parcele - rekao je lokalni gradonačelnik Johan Monson.

Nije rekao da li je potrebno švedsko prebivalište ili državljanstvo, ali se predpostavlja da će samo ljudi koji legalno žive u Švedskoj imati pravo, piše Euronews.

Potrebna je posvećenost korišćenju zemljišta. Kupci treba da počnu da grade na svojoj parceli u roku od dve godine; u suprotnom, zemljište se vraća lokalnoj opštini.

- Izgradnja kuće košta mnogo, a cena zemljišta nije kraj svega, ali je važan deo – rekao je lokalni gradonačelnik.

Šta Geten ima da ponudi stanovnicima?

Geten je popularna destinacija za turiste iz Švedske i šire.

Grad je poznat po nekim od svojih popularnih atrakcija, uključujući romaničku crkvu Husabi Kirka, istorijsku znamenitost Martorpsfalet sa svojim vodopadom i oblast sa divljim životinjama Osterplana Hed oh Val.

Ove lokacije nude spoj istorijskih, prirodnih i kulturnih iskustava, privlačeći posetioce da istraže bogato nasleđe grada i slikovite pejzaže.

Kako zasad funkcioniše?

Parcele za prodaju su na različitim krajevima opštine, uglavnom u razvijenim područjima. Kampanja je počela prošlog meseca, a tri parcele su već prodate, dok je interesovanje i veće.

Geten nije jedini grad koji nudi zemlju za mali novac. Na jugu, opština Hilte pokrenula je sličnu kampanju ranije ove godine, prodavši 54 parcele po istoj ceni.

Ova akcija u Getenu trajaće tokom 2024. i 2025. godine.

- Nakon toga verovatno neće biti nastavljeno, jer će se ekonomija najverovatnije vratiti u normalu. Ali, naravno, o tome ćemo razgovarati u budućnosti - rekao je gradonačlenik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike