Ovakva hidroelektrana nama treba: EPS se uverio kako rade japanske RHE

20.09.2023

11:39

0

Autor: G.M.Š.

Tokom posete Japanu, v. d. generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) AD Dušan Živković obišao je jednu od najvećih reverzibilnih hidroelektrana na svetu

Ovakva hidroelektrana nama treba: EPS se uverio kako rade japanske RHE
Direktor EPS-a Dušan Živković u Japanu - Copyright 24sedam/Promo/EPS/Danilo Mijatović

Srbiji je za energetsku nezavisnost i sigurnost elektroenergetskog sistema potrebna minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana (RHE), a to bi mogle da budu one kvaliteta RHE "Okutataragi", uverio se prvi čovek „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković na obilasku ove centrale, najveće u Japanu i jedne od najvećih u svetu.

- Brži razvoj i veće učešće obnovljivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno, potrebna nam je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE „Okutataragi“, snage 1.932 megavata, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektrosigurnosti Japana - rekao je Živković, a saopšteno je iz EPS-a.

Da će Srbija da dobije „japansku“ elektranu veoma je izvesno, jer počeli su razgovori o angažovanju japanskih projektanata na projekat RHE „Bistrica“.

- Za EPS je to strateški projekat i jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE „Bistrica“, planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za „pokrivanje“ oscilacija u radu OIE - rekao je Živković.

Uoči obilaska RHE „Okutataragi“ Živković je prisustvovao sastanku ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA).

Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volju da podrže projekat izgradnje RHE „Bistrica“, navodi se u saopštenju.

Prema informacijama „Demostata“ iz sredine avgusta, za projektantski deo posla trebalo bi da bude zadužena Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA), dok bi Japanska banka za međunarodnu saradnju (JBIC) obezbedila finansije.

Prethodno su „u igri“ za građenje hidroelektrane bile kompanije iz Kine, ali su zbog sve lošijeg graditeljskog i poslovnog imidža za ovaj strateški projekat ipak izabrani Japanci.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike