Nafta raste već sedmu nedelju zaredom

14.08.2023

09:49

0

Autor: 24sedam

Cene crnog zlata nastavile su uspinjanje nakon saopštenja o sve većoj disproporciji ponude i potražnje

Nafta raste već sedmu nedelju zaredom
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Cene nafte na svetskom tržištu porasle su i prošle nedelje, već sedmu sedmicu zaredom, čime je ostvaren najduži niz nedeljnog rasta od početka 2022. godine.

Nastavak rasta od prošle nedelje pripisuje se reakciji na saopštenje Međunarodne agencija za energetiku (IEA) koja je upozorila na sve napetiji odnos ponude i tražnje.

Na londonskom tržištu barel brenta poskupeo je prošle nedelje za pola procenta, na 86,81 dolar, a za toliko je porasla i cena barela na američkom tržištu, pa je WTI završio na 83,19 dolara, piše SEEbiz.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta u poslednjih šest meseci

Danas su cene drugačije i brent je 'uzeo' malu pauzu u rastu pa se kotira tek nešto iznad 86 dolara, a WTI 82,5 dolara za barel.

Rast cena nafte poduprla je procena IEA objavljena u petak da je u junu globalna potražnja za naftom dosegla rekordnih 103 miliona barela dnevno, a novi rekordni nivo mogla bi dosegnuti i u avgustu.

OPEK je, pak, u svojoj mesečnoj prognozi ponovio svoje procene godišnje potražnje za naftom, očekujući rast za 2,25 miliona barela dnevno (mbd) u 2024. godini, u odnosu na 2,44 mbd u 2023. godini.

Namerno sve slabija ponuda

Na strani ponude, proizvodnja je zadnjih meseci znatno usporila, zbog samoinicijativnih  smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije i Rusije. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEk) i njezini saveznici (OPEK+), ponudu počeli da dogovorno ograničavaju krajem 2022. kako bi „ojačali tržište“, a u junu su rok za održavanje niže proizvodnje produžili do 2024.

Ako se održe trenutni ciljevi OPEK+, zalihe nafte mogle bi u trećem tromesečju da padnu za 2,2 mbd i za 1,2 mbd u četvrtom kvartalu te potencijalno podstaknu još jedno povećanje cena, predvidela je IEA u petak.

I izgledi za laganim prizemljenjem američke ekonomije, kao i spekulacije da se FED približava završetku ciklusa podizanja kamatnih stopa, ohrabrili su trgovce naftom.

- Smanjenje ponude i poboljšani privredni izgledi stvorili su optimizam među investitorima u naftu – kaže analitičar „OANDA“, Krejg Erlam.

Cena severnomorske nafte je na najvišem nivou od januara, a američke srednje lake nafte od novembra 2022.

Poslednji put cena nafte rasla je sedam nedelja uzastopno u razdoblju januara – februaru 2022. godine, uoči početka ruskog oružanog napada na na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike