Dobre i loše vesti iz EU: Evrozona raste, ali Nemačka pada

01.02.2023

10:18

0

Autor: 24sedam

Učinak nemačke privrede, najznačajnijeg ekonomskog partnera Srbije, u četvrtom kvartalu bio je lošiji od očekivanog

Dobre i loše vesti iz EU: Evrozona raste, ali Nemačka pada
Ilustracija - Copyright Tanjug/Bernd von Jutrczenka/dpa via AP

Evrozona beleži rast ali najveća evropska ekonomija, Nemačka, usled teško pogođene proizvodnje i smanjene potražnje verovatno ulazi u recesiju, najnovije su ekonomske vesti iz EU koji su i dobre i loše za Srbiju.

Dobre jer ekonomija evrozone, u kojoj su zemlje sa kojima Srbija najviše sarađuje, je ostvarila rast u poslednja tri meseca 2022. godine. Italija, kao drugi najveći spoljnotrgovinski parter iz EU je zabeležila negativnu stopu ekonomskog rasta ali su  Francuska i Španija povećale rast.

Prema izveštaju Evrostata od 31. januara, evrozona je ostvarila rast u poslednja tri meseca 2022, uspevši da izbegne recesiju, iako su ogromni troškovi energije i rast kamatnih stopa uzeli težak danak na ekonomiju valutnog bloka.

Bruto domaći proizvod u zoni evra povećao se za 0,1 posto u četvrtom kvartalu, pokazali su podaci koji su nadmašili očekivanja Rojtersove ankete o padu od 0,1 posto. Godišnji rast je 1,9 odsto.

Međutim, loše je što je Nemačka, kao privredni partner broj jedan Srbije, zabeležila neočekivani pad u četvrtom kvartalu prošle godine. Taj pad možda signalizira da ulazi u dugo očekivanu recesiju, ukazuje „Tajms“.

Dok su ekonomisti očekivali da će BDP ostati isti, on je u poslednja tri meseca 2022. smanjen za 0,2 posto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je nemački biro za statistiku 30. januara.

Recesija, koja se tehnički definiše kao dva uzastopna tromesečna pada, postala je verovatnija jer, naglašava list, mnogi ekonomisti misle da će se ekonomija takođe smanjiti u prvom kvartalu 2023.

Oči uprte u ECB

Ono što bi moglo da oteža oporavak Nemačke ali u drugih zemalja evrozone je nastavaka agresivne monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), koja novu odluku donosi sutra. Tržišta očekuju da će povećati stope za pola procentnog poena, pa za još pola poena u martu.
 

Iako je nemački ministar ekonomije, Robert Habek, rekao prošle nedelje da se „ekonomskom krizom izazvanom ruskom invazijom na Ukrajinu sada može upravljati“ i da bi ekonomska situacija trebalo da se poboljša od proleća, neočekivani ekonomski pad u četvrtom tromesečju pokazuje da sve veći troškovi energije smanjuju potražnju potrošača ali i to koliko je njemačka proizvodnja teško pogođena, ocenjuje „Fajnenšel tajms“.

Srećom, proporcije ekonomskog pada u Nemačkoj, kao i drugde u Evropi, daleko su manje nego što su ekonomisti predviđali tokom većeg dela druge polovine 2022, kada su skokovi cene gasa povećali zabrinutost od teške recesije.

Nakon što su objavljeni podaci o neočekivanom padu nemačke ekonomije, pojedini stručnjaci tvrde da je reč o blagom padu koji ukazuje na "tehničku recesiju".

Nemačka statistička kancelarija je saopštila da je nemački ekonomski pad posledica smanjene potražnje usled rasta troškova energije, ističe 2Fajnenšel tajms“ i dodaje da su troškovi energije za nemačke potrošače porasli za 34,7 posto tokom 2022.

Nemačka ekonomija je sada 0,2 posto veća nego pre pandemije, što je sporiji oporavak nego u ostatku Evropske unije, navodi list uz ocenu da je Nemačka zbog velike proizvodne baze pogođena snažnije skokom cena gasa od drugih evropskih zemalja.

Analitičari smatraju da su se izgledi Nemačke "poboljšali" poslednjih nedelja, zahvaljujući ne samo blagonaklonom zimskom vremenu i smanjenju cena gasa i struje, već i kraju kineske politike "nula kovida" što bi moglo povoljno da utiče na nemački izvoz.
BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike