Potrošači (veoma) umereni optimisti u Nemačkoj, izvoznici ni toliko

25.04.2024

10:12

0

Indeks potrošačkog raspoloženja vezao tri meseca rasta ali i dalje relativno nizak

Potrošači (veoma) umereni optimisti u Nemačkoj, izvoznici ni toliko
Ilustracija - Copyright Mikaela Landestrom//TT News Agency via AP

Raspoloženje nemačkih potrošača je na dvogodišnjem maksimumu, zaključak je danas objavljenog istraživanja nemačke agencije za istraživanje tržišta „GfK“ i Nirnberškog instituta za tržišne odluke (NIM).

Vrednost indeksa potrošačkog raspoloženja za maj je porastao sa aprilskih minus 27,4 poena na minus 24,2 poena, navodi se na sajtu agencije.

– Potrošači su nešto bolje raspoloženi zato što očekuju veće prihode u budućnosti –  komentariše stručnjak za potrošače u Nirnberškom institutu za tržišne odluke (NIM) Rolf Birkl.

Kako se ističe, raspoloženje potrošača u Nemačkoj raste treći put zaredom, ali je i dalje na relativno niskom nivou zbog ekonomske krize i nedostatka sigurnosti u privredni rast zemlje.

Vrednost podindeksa koji meri sklonost kupovini iznosi minus 12,6 poena, što predstavlja veoma nisku vrednost.

Pored toga, vrednost podindeksa koji meri sklonost štednji je porasla sa aprilskih 12,4 poena na 14,9 poena, tako da je i nadalje "veoma visoka", ističe se u saopštenju.

Nemačka tražnja i dalje slabija zbog ekonomske neizvesnosti i ne uspeva da stimuliše privredu, zaključuje se u saopštenju.

Izvoznici pesimističniji

Očekivanja nemačkih izvoznika u aprilu su malo više pesimistična u odnosu na mart, zaključak je izveštaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indikator koji meri očekivanja nemačkih izvoznika je u aprilu pao sa martovskih minus 1,2 poena na minus dva poena, navodi se na veb stranici IFO.

Očekuje se da će globalna ekonomija porasti u bliskoj budućnosti, ali ovo raspoloženje se za sada nije odrazilo na rast porudžbina za nemačke izvoznike, prokomentarisao je šef istraživanja IFO Klaus Volrabe.

Proizvođači računara, nameštaja, stakla i keramike očekuju značajan rast narudžbina iz inostranstva.

Nasuprot tome, u nemačkoj autoindustriji i prehrambenoj industriji vlada pesimizam i uzdržanost.
Pored toga, nemački proizvođači mašina i opreme beleže stabilan rast izvoza, dok tekstilna industrija očekuje pad eksporta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike