Bolji „protok“ kod Nemaca: Za trećinu manje problema sa nabavkom

15.04.2024

11:32

0

Uska grla u nemačkoj proizvodnji popuštaju, a snabdevanje materijalima je osetno poboljšano, kaže analiza Instituta IFO

Bolji „protok“ kod Nemaca: Za trećinu manje problema sa nabavkom
Copyright Profimedia

Nemačke kompanije prijavljuju sve manje probleme u nabavci materijala neophodnih za svoju proizvodnju, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO.

U martu je samo 10,2% anketiranih nemačkih kompanija prijavilo nestašice materijala, što predstavlja značajan pad u odnosu na februarskih 14,6%.

– Snabdevanje sirovinama i poluproizvodima je nedavno znatno poboljšano. Situacija se sada gotovo vratila na stanje pre pandemije virusa korona – izjavio je šef istraživanja IFO, Klaus Volrabe.

Ni u jednoj industriji udeo preduzeća pogođenih uskim grlima ne prelazi 20%, ističe se u martovskom izveštaju.

– Spor oko plata u železnicama „Dojče ban“ je rešen, a sektor logistike se prilagodio situaciji u Crvenom moru, tako da trenutno ima manje problema – dodao je Volrabe.

Proizvođači računara u Nemačkoj su najteže pogođeni nestašicom materijala, sa 18,2% firmi koje prijavljuju probleme, slede proizvođači električne opreme 17,5%, proizvođači mašina i opreme 14,4%, hemijska industrija 14,5%.

Nemačka je najveće probleme sa snabdevanjem zabeležila u decembru 2021. kada se na uska grla u proizvodnji žalilo gotovo 82% kompanija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike