Svetska banka povećala procenu: Srbija u 2024. na 3,5% rasta

11.04.2024

10:48

0

Ekonomija Srbije će ove godine imati najveći rast u regionu, procenjuje Svetska banka

Svetska banka povećala procenu: Srbija u 2024. na 3,5% rasta
Ilustracija - Copyright Profimedia

Rast privrede Srbije ubrzao se u drugoj polovini 2023, usled čega je rast BDP-a na nivou cele godine dostigao 2,5%, a u toku 2024. očekuje se dalje ubrzanje rasta i biće oko 3,5%, navodi se u danas objavljenom izveštaju Svetske banke: "Redovni ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan".

Očekuje se da će privreda Srbije u 2024. ostvariti rast po stopi od oko 3,5%, čemu će najveći doprinos dati domaća potrošnja. Ta stopa rasta je veća od proseka regiona ZB6 (WB6), koji je 3,2%.

Na srednji rok, projekcije ukazuju na to da će ekonomija stabilno rasti po stopi od oko tri do 4% godišnje, a podršku toj ekspanziji pružiće povećanja potrošnje i investicija, kao i nastavak pozitivnog trenda izvoza.

Na predstavljanju izveštaja u Beogradu, viši makroekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović je rekao da su se poboljšale projekcije za 2024. godinu na 3,5 odsto, jer su se povećale i investicije, tako da se za ovu godinu očekuje nešto snažniji rast.

- Videćemo procenu za prvi kvartal, izgleda da je oporavak nastavljen i to je jedan od razloga zašto smo se odlučili da povećamo procenu za 2024. godinu - rekao je Šestović.

Takođe, Svetska banka očekuje dalji pad inflacije u Srbiji i da će ona na kraju godine iznositi 3,7 odsto.

Rast može i dvostruko veći

Direktor kancelarije Svetske banke u Srbiji Nikola Pontara izjavio je danas da bi Srbija mogla da udvostruči svoju stopu privrednog rasta i da zato SB priprema i za novu vladu set beleški o ekonomskoj politici koji može tome da doprinese.

Zabrinjava nezaposlenost mladih

Vodeći ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Ričard Rekord je na predstavljanju izveštaja rekao da da je je stopa zapošljavanja u regionu u 2023. iznosila 48 odsto, što je jedan odsto više nego prethodne godine.

- Ipak i dalje je visoka nezaposlenost mladih - ističe Rekord.

- Uradili smo to i za prethodnu vladu, uradićemo to i sada. Jedna od poruka koju želimo da stavimo na sto jeste da je Srbija dobro postupala u smislu makroekonomskih performansi, ali ono što može da uradi jeste da poveća stopu rasta kako bi brže podigla životni standard, pre svega, mladih - rekao je Pontara.

To je poruka koju ćemo izneti u beleškama o ekonomskoj politici, dodao je on.

- Postoje načini da se to uradi, a čak i da se udvostruči stopa rasta u Srbiji, a ključno je da se sprovedu strukturne reforme. To je poruka koju želimo da prenesemo novom premijeru - naglasio je Pontara.

Pontara je ocenio da je Zapadni Balkan u 2023. godini bio u boljoj situaciji nego što se očekivalo i da se očekuje da će u srednjem roku biti još boljih vesti  za ceo region.

Uprkos dobrom ekonomskom učiniku rast mora dodatno da se ubrza, a novi plan rasta EU i produbljavanje regionalnih integracija mogu da daju podsticaj reformama i agendi rasta u srednjem roku, naglasio je Pontara.

Ključna uloga direktne strane investicije

Prema očekivanjima, strane direktne investicije nastaviće da igraju ključnu ulogu u finansiranju.
Uz ograničen prostor za buduće pakete podsticajnih mera, potrebne su strukturne reforme kako bi se ubrzao rast, što će sa svoje strane pomoći konvergenciju sa prihodima u EU, poručuje Svetska banka.

Kako je navedeno, stopa siromaštva smanjena je u 2023. na procenjenih 7,5%.

Privredni rast je tokom 2023. bio procenjen na 2,5% međugodišnje (g-g), što je više od ranijih projekcija zahvaljujući neočekivano dobrom rezultatu sektora poljoprivrede i građevinarstva, kao i snažnom oporavku sektora energije nakon krize iz 2022.

Svetska banka upozorava da je ostvarenje daljeg ubrzanja privrednog rasta u 2024. ugrožavaju određeni negativni rizici.

Prema projekcijama, smanjenje siromaštva će se nastaviti, premda nešto sporije, pošto će nezaposlenost ostati na značajnom nivou u pojedinim regionima i među pojedinim starosnim grupama.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike