Svet otpušta, Nemci zapošljavaju: Direktori planiraju nova radna mesta

27.01.2023

11:24

0

Kompanije u Nemačkoj pokazale su veću spremnost da zaposle nove radnike, objavio je danas Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena

Svet otpušta, Nemci zapošljavaju: Direktori planiraju nova radna mesta
Ilustracija - Copyright Unsplash

Raspoloženje direktora u Nemačkoj da čak i u uslovima pretnje recesijom zapošljavanju nove ljude je poraslo, pokazuju istraživanja. Barometar zapošljavanja IFO instituta porastao je na 100,2 poena u januaru, sa 99,6 poena u decembru.

IFO navodi da tržište rada u Nemačkoj prati smanjivanje pesimizma kod privrednika. Kako je navedeno, u proizvodnji je barometar zapošljavanja primetno porastao, a potražnja za novim kadrovima posebno je jaka među proizvođačima mašina i opreme u elektro i elektronskoj industriji.

Pružaoci usluga su, takođe, spremniji da zapošljavaju, naročito u IT industriji, gde su mnoge pozicije još nepopunjene.

Otpuštanja u velikim IT kompanijama sa centralama u SAD, prilika su za mnoga mala i srednja preduzeća da zaposle nove radnike.

U trgovini planovi za otpuštanja i zapošljavanje ostaju manje više u ravnoteži.

I u građevinarstvu je, uprkos još uvek nepovoljnom ambijentu, došlo do blagog pomaka u očekivanjima novog zapošljavanja, navedeno je u saopštenju.

Ova vest o potencijlno lakšem zapošljavanju u Nemačkoj stigla je, zanimljivio, istog dana kada i vet o tome da u Holandiji "Filips" planira da otpusti najmanje 1.000 radnika. To gorovi da u uslovima ekonomske krize, ili izlaska iz nje, čak ni u razvijenim zemljama EU situacija nije ista.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike