Rezerve obaraju cenu gasa: Plavi energent ispod 190 evra

13.09.2022

09:50

0

Autor: G.M.Š.

Gotovo puna skladišta gasa po EU i najava mera opšte štednje energije oborili su značajno cenu gasa u Evropi

Rezerve obaraju cenu gasa: Plavi energent ispod 190 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cena fjučersa gasa, za oktobarsku isporuku, na evropskoj berzi ICE pala je danas ispod 188 evra po megavatčasu, što je daleko ispod cene od 345 evra koliko je bila u vrhuncu krajem avgusta (-45 odsto).

Cena se na današnjem trgovanju spuštala i ispod 182 evra, što je nivo na kojoj gas nije bi od jula.

Uzrok ovakvom padu cene, iako se sezona grejanja približava i uprkos tome što glavni gasovod za Nemačku Severni tok 1 ne radi zbog kvara i geopolitike, jeste što su evropska skladišta gasa gotovo puna.

Popunjenost rezervi je iznad očekivanja i plana za ovo doba, iako je dotok gasa bio problematičan mesecima unazad.

U Austriji, koja je najgore stajala sa rezervama, skladišta gasa su danas puna do 71 odsto kapaciteta, podaci su GIE AGSI. Sva skladišta širom zemlje dostigla su popunjenost višu od 60 odsto, a skladišta OMV čak i 93 odsto.

Do 1.novembra popunjenost skladišta, prema ranijem cilju vlade, trebalo bi da bude na 80 odsto a sadašnje količine u rezervoarima dovoljne su za gotovo 70 odsto godišnje potrošnje.

Screenshot: ICE berza
Cena gasa na TTF čvorištu u poslednja tri meseca

Na prvi pogled mnogo bolje sa rezervama sada stoje Nemci, gde je popunjenost rezervoara 88 odsto. Međutim, tih 216 teravatčasa energije koje imaju „sa strane“, pokriva samo za 22 odsto godišnje potrošnje.

Bugari u problemu

Danci i Francuzi su gotovo popunili rezervoare (94 odsto), kod prema Rusima uvek sumnjičavih Poljaka su puni a najgore stoje Bugari.

Naše komšije sa istoka su se ishitreno odrekli ruskog gasa, ne uželevši da plaćaju u rubljama. Nada za snabdevanje LNG-om je brzo splasla i oni sada ponovo pregovaraju s „Gaspromom“ da dobiju gas nazad. U međuvremenu su popunili skladišta tek do 67 odsto.

To im je dovoljno tek za jedan mesec prosečne godišnje potrošnje a u sezoni grejanja potrošnja svakako nije prosečna.

U Srbiji je rezervoar u Banatskom Dvoru gotovo pun a pune se i rezervoari koji su iznajmljeni u Mađarskoj. Sa ove dve destinacije Srbija će imati rezerve od oko 800 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za 40 dana zimske potrošnje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike