„Prazan“ Severni tok 1 malo pogurao cenu gasa

31.08.2022

07:23

0

Autor: G.M.Š.

Cena gasa u Evropi, posle četiri dana pada, ponovo je danas krenula uzbrdo zbog remonta glavnog evropskog voda za ruski gas

„Prazan“ Severni tok 1 malo pogurao cenu gasa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Ruski „Gasprom“ je danas, na tri dana, zaustavio isporuku gasa za Nemačku preko gasovoda Severni tok 1 , i to se odmah osetilo na berzi.

Cena na ICE u Londonu je za reperno holandsko TTF čvorište porasla na jutrošnjem trgovanju sa 269 evra za megavatčas na 275 evra (sa 2.786 dolara za 1.000 kubika na 2.848 dolara), odnosno za 2,2 odsto.

Ovime je prekinut četvorodnevni pad cene, koja je prošlog petka bila čak 347 evra (3.589 dolara) da bi se do juče spustila na 265 evra (2.748 dolara).

Screenshot: ICE berza
 

Pad cene bio je uslovljen vestima iz Nemačke da punjenje skladišta gasa za zimu ide dobro, čak preko plana, iako su ruske isporuke svedene tek na četvrtinu ili petinu ranijih.

Nemaška skladišta trenutnoi su puna oko 84 odsto, što je nivo na kome su trebala da budu tek u oktobru. Cilj je da se do zime napune 100 odsto. Međutim, drugi zaostaju pa tako Holanđani imaju 77 odsto a Austrijanci svega 66 odsto, podaci su GIE AGSI.

Zatvaranjem gasovoda, koji je ionako radio smanjenim kapacitetom zbog navodnih kvarova i nemogućnosti održavanja zbog sankcija Rusiji od strane EU i SAD, intenzivira se ekonomska bitka između Moskve i Brisela i povećavaju izgledi za recesiju i racionalizaciju energije u nekim od najbogatijih evropskih zemalja, prenosi Rojters.

Dalja ograničenja u snabdevanju gasa u Evropi bi pojačala energetsku krizu koja je već dovela do porasta veleprodajnih cena gasa za preko 400 odsto od prošlog avgusta, što doprinosi povećanju troškova života za potrošače i preduzeća i primorava vlade da troše milijarde na ublažavanje ovih opterećenja, navodi Rojters.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike