Zima će biti „vrelija“ od leta: Gas ponovo „divlja“, cena stigla do 2.450 dolara

16.08.2022

10:27

0

Cena gasa u Evropi skočila je danas i na nivo od 2.450 dolara za 1.000 kubnih metara, prvi put od 8. marta. Gasprom najavljuje 4.000 dolara.

Zima će biti „vrelija“ od leta: Gas ponovo „divlja“, cena stigla do 2.450 dolara
Bojkot ruskog gasa donosi velike probleme - Copyright Profimedia

Cena gasa ponovo divlja i prema podacima sa londonske ICE berze, na današnjem trgovanju je skočila više od šest odsto.

Zatišje, koje je trajalo od kraja jula, je završeno i cena fjučersa je nastavila rast koji neprekidno traje od sredine juna. Pitanje je samo na koliko će završiti s jeseni ili tokom zime.

Ruski gasni gigant „Gasprom“ je saopštio danas da ne isključuje scenario prema kojem bi cene gasa u Evropi tokom zimei mogle da prekorače nivo od 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara, javlja agencija Tass.

- Napominjemo da su na spot tržištima u Evropi cene gasa već premašile nivo od 2.500 dolara. Prema konzervativnim procenama, ako se taj trend nastavi, cene će na zimu premašiti 4.000 dolara za 1.000 kubnih metara - navodi se u saopštenju „Gasproma“.

Gas za septembarsku isporuku je ugovaran na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.449 dolara za hiljadu kubika, odnosno za 234,5 evra za megavat-sat (MWh), po trenutnom kursu dolara prema evru. Potom je cena nešto pala ali je i dalje iznad jučerašnjih 220 evra po megavatčasu, odnosno 2.298 dolara za 1.000 kubika.

Protok pao za trećinu

„Gasprom“ je ranije danas saopštio da je njegov izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pao za 34,7 odsto na 75,3 milijarde kubnih metara u periodu januar-jul 2022.

Gasovod Severni tok 1, kojim se gas iz Rusije doprema u Evropu, radi od 27. jula sa oko 20 odsto kapaciteta zbog gašenja dve gasne turbine. Jedna od turbina nalazi se u Nemačkoj, gde je isporučena nakon remonta koji je „Simens Enerdži“ obavio u Kanadi.

Screenshot: ICE berza
 

 

„Gasprom“ je 25. jula saopštio da je zbog popravke motora prinuđen da isključi i drugu turbinu u kompresorskoj stanici Portovaja. Shodno tome, samo jedna turbina je sada u radnom stanju.

Pored toga, ukrajinski operator sistema za prenos gasa obustavio je tranzit gasa u Evropu preko stanice Sohranovka od 11. maja, pozivajući se na višu silu.

Kao rezultat toga, „Gasprom“ isporučuje Evropi gas preko Ukrajine samo preko gasne pumpne stanice Sudža na na severnoj granici, pošto ukrajinska strana odbija zahteve za pumpanje preko Sohranovke, koja se nalazi na istočnoj granici, u zoni u kojoj se odvijaju ruska ratna dejstva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike