Mora li gorivo da poskupi ili nas može obradovati i pojeftinjenje?

22.04.2021

05:51 >> 09:01

0

Cena nafte u svetu raste, ali mnogo sporijim tempom nego u februaru i martu, tako da bi gorivo i kod nas moglo da se smiri

Mora li gorivo da poskupi ili nas može obradovati i pojeftinjenje?
Copyright Foto:Pixabay/ Bernd Schray

Izveštaji sa svetskih berzi, gde je cena nafte prethodnih meseci iz nedelje u nedelju rasla, uneli su priličnu dozu straha i kod domaćih vozača. Međutim, takav strah je neosnovan, uveravaju nas ljudi iz naftnog biznisa, i cene neće dalje skakati ukoliko se ne dogodi nešto baš “vanredno”.

Sećate li se cena iz “normalne” 2019?

Čak i ako se prognoza o padu cene nafte u 2021. ne ispuni, u najgorem slučaju bi nafta verovatno mogla da se vrati na nivo iz pretkrizne 2019. godine, kada je u proseku koštala 64,34 dolara. U periodu januar-april cena se tada kretala između 61,89 i 72,80 dolara za barel, podaci su portala Investing.com. Tada je u Srbiji benzin na pumpama koštao manje od 145 dinara, a dizel oko 160 dinara. Ali tada je i dolar, druga komponenta koja određuje krajnju cenu goriva u Srbiji, bio jači prema evru, oko 1,14 dolara za evro, dok je sada 1,2.

– To što je cena išla, išla je, ne verujem da će dalje rasti. Proizvođači goriva su iskoristili priliku da podignu cene u martu, kada smo imali poskupljenje nafte na 70 dolara, nalik na onaj pre pandemije. Posle toga berzanska cena se vratila naniže, ali je na našim pumpama ostala visoka. Međutim, i tu postoji tendencija pada – kaže za 24sedam Nebojša Atanacković, vlasnik “Autocentra Boban“.

On ističe da je u svetu cena nafte rasla zbog veštački smanjene ponude, dogovorom OPEK, Saudijske Arabije i Rusije, jer se pokazalo da pandemija ne popušta, a očekivana velika tražnja nikako da krene.

– Od januara do marta cena goriva je na pumpama otišla naviše za 14 dinara, delom i u trenucima kada je od snabdevača naveliko već dobijana za manji iznos. Ali, takvo nam je tržište, relativno plitko sa slobodnim formiranjem cena, za razliku od okruženja gde maksimalnu cenu određuje država, formulom. Da li je gorivo negde skupo ili jeftino pitanje je i poreskog opterećenja. Kod nas je ono veliko, pogotovo za dizel koji naveliko troše i transportna industrija i poljoprivreda – objašnjava Atanacković.

Nafta blizu ovogodišnjem vrhuncu?

Na svetskim berzama nafta tipa “brent“, koja se koristi kao reper za gorivo u Evropi, trenutno je u terminskom trgovanju na nivou od 67 dolara za barel. Godinu je započela sa cenom od 51 dolara, početkom februara je već prebacila 56 dolara, da bi mart započela sa 63,7 dolara. U aprilu se već, kako to naši epidemiolozi stalno ponavljaju “zaravnjuje kriva“ pa je ovaj mesec nafta počela sa 64,86 dolara, što nagoveštava stabilizaciju cene.

Sudeći po gorivu – nema velikog oporavka

Tražnja za gorivom u Srbiji je stabilna ali na nižem nivou, otprilike kao u jesen krizne 2020. godine, kaže Nebojša Atanacković. Ako je suditi po gorivu, oporavak srpske privrede će potrajati još neko vreme.

– U transportu se ne oseća povećanje potražnje, u zbog skupog goriva kod nas u tranzitu ga ovde inače malo ko kupuje. A i građani su se u vreme epidemije i krize nekako navikli da troše manje i opreznije – pojašnjava Atanacković.

Atanacković prognozira postepeni pad cena. A da i na tako plitkom srpskom tržištu postoji konkurencija koja “obara cenu“ kada je to moguće, potvrđuje i Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije.

On je nedavno, gostujući na RTS-u, podsetio da kada je cena sirove nafte dramatično padala od januara do maja prošle godine na svetskom tržištu, zbog “rata“ velikih zemalja izvoznica, tada su i u Srbiji cene goriva bile smanjene u vrlo kratkom periodu, i to za 30 dinara po litru.

Pročitajte još

Naravno, bilo je tu i skokova, ali oni su svojstveni naftnom tržištu. Doduše, ne toliko veliki, jer u poslednje 52 nedelja cena je išla u fantastičnom rasponu od 15,98 dolara pa sve do 73,38 dolara za barel. Ne tako davne 2018 godine, u septembru, bila je i skoro 83 dolara.

Prognoze tržišta nafte su inače veoma nezahvalne, a pogotovo za ovu godinu jer niko ne zna kako će se i kada završiti pandemija. Američka uprava za informacije u energetici (US Energy Information Administration) ovog meseca je dala prognozu da će cena od 65 dolara za barel ostati i u drugom tromesečju 2021. a da će zatim pasti na 61 dolar, a dalje tokom 2022. godine i na 60 dolara po barelu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike