Lepe vesti na pumpama za "dizelaše"

01.03.2024

10:14

0

Autor: G.M.Š.

Donekle u skladu sa kretanjima cena na Mediteranu promenjene i cene u Srbiji

Lepe vesti na pumpama za "dizelaše"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta na svetskoj pijaci leluja već neko vreme između cene od 82 i 83 dolara za barel, dok gorivo na Mediteranu ima veće oscilacije, što mnogo više utiče na cene na srpskim pumpama.

Brent je na berzi trenutno oko 81,9 dolara a prosečna cene proteklih nedelju dana bila je za 1,7% niža nego sedmicu pre toga. Istovremeno su se benzin i dizel kotirali na Londonskoj berzi za tržište Mediterana tako da je benzin poskupljivao a dizel pojeftinjivao.

Benzin je trentno došao na oko 516 dolara za tonu, i trendu je rasta već mesec dana i sada je oko 5% skuplji nego što je bio 2. februara.

Screenshot: CME Group
Cene dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Dizelu se za isto mesto isporuke cena menja tek nešto kraće ali ona pada pa je sadašnja cena od 841 dolar za tonu 4,5% niža nego što je bila 9. februara.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

U Sribiji goriva usaglašena

Ovakvu konstelaciju cena na Mediteranu, za razliku od prošle nedelje, sada prate i cene na srpskim pumpama, gde su benzin i dizel poskupljivali jednako već šest sedmica. Danas, kao redovno svakog petka, promenjene cene su cene ali ne u tom smeru.

Od danas, pa u narednih sedam dana benzin BMB95 će koštati 185 dinara i tu se cena nije menjala iako u regionu poskupljuje.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva u Srbiji po uredbi Vlade

 

Evrodizelu je nova cena 204 dinara, što je za dva dinara manje nego što se plaćalo do jutros.

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike