Nova cena goriva, tek da poskupi

23.02.2024

10:17

0

Autor: G.M.Š.

Kao i prethodne nedelje, promenjene su cene goriva u Srbiji

Nova cena goriva, tek da poskupi
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako je na svetskoj pijaci "crnog zlata", evropska sirova nafta brent poskupela samo 1% za poslednjih nedelju dana, cene benzina i dizela su imale dinamičnije kretanje.

Brent je već neko vreme "stabilan" na nivou između 82 i 84 dolara za barel, dok su cene naftnih derivata na tržštu Evrope, a posebno Mediterana mnogo življe.

Tako je trenutno cena benzina 500 dolara za tonu, i ona raste i u poslednjem uzletu od 14. februara  je dobila na vrednosti 2,5%.

 

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Istovremeno, dizel je u padu. Sada je 869 dolara za tonu a od 9. februara, od kada je poslednji mini-trend smanjenja, cena je niža za 2,7%.

 

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja tri meseca

 

Otuda i opravdanje za promenu cena na srpskom tržištu, koje se upravlja prema cenama derivata na Mediteranu, mada je kod nas cena otišla najviše za oba derivata.

Ovoga petka, pa narednih sedam dana, benzin BMB95 košta 185 dinara za litar, što je za dinar više nego prethodnih desetak dana (produžetak zbog praznika).

Litar evrodizela sada je 206 dinara za litar, i on je poskupeo za dinar.

Ovo je šesto uzastopno poskupljenje goriva u Sbiji otkako je cena nafte na svetskom tržištu počela da raste iznad 80 dolara za barel.

 

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva po Uredbi Vlade Srbije

 

Cena goriva po Uredbi Vlade

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca. Aktuelno produženje je do kraja juna.

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike