Kamate banaka padaju, iako je NBS zakucala svoju stopu

09.02.2024

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Iako kamatna stopa centralne banke nije menjana od leta, banke od jeseni smanjuju kamate, ali različito za dinarske i devizne kredite

Kamate banaka padaju, iako je NBS zakucala svoju stopu
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky

Narodna banka Srbije nije se ni juče upustila u početak smanjivanja referentne kamatne stope na dinare, kao što to nije uradila ni Evropska centralna banka krajem januara. Ali to i dalje ne znači da kamate banaka miruju.

Kamata na dinare kod NBS, tako, ostaje 6,5%, a kod ECB na evre 4,5%, no to svakako ne obavezuje i bankare da „ne pipaju“ i svoje kamate, jer tu se ipak nešto pita i tržište.

A tržište u Srbiji kaže da su i pored umrtvljenih referentnih stopa, bankarske kamate na kredite stanovništvu i te kako živnule, i to u u smeru koji bi poželeli dužnici, ali ne i u jednakim odnosima.

I pored toga što NBS nije menjala kamatnu stopu od jula, a belibor praktično ima zaravnjenu krivu od oktobra, kao i što stopa ECB miruje od septembra, a euribor je u isto vreme počeo da značajnije pada, da bi se i on zaravnio u decembru, kamate banaka se menjaju.

Kako to izgleda dužnicima? Kamatne stope na dinarski kredite padaju mnogo sporije nego na one u evrima. Dužnicima je svejedno da li je u pitanju nepoverenje banaka u održivost kursa dinara ili je kod deviznih kredita veća konkurencija, uglavnom rate im se kreću različito, i to ne u malom odnosu.

Prosečna ponderisana kamatna stopa banaka za dinarski kredit na godinu dana je sa maksimuma od 13,5% u julu pala na decembarskih 11,3%. Kod kredita na rok do pet godina kamata je sa avgustovskog pika od gotovo 15% sada spuštena na 13,9%.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kamate na kredite u dinarima lagano padaju

 

Najmanja razlika zabeležena je kod stambenih kredita, sa 13,1% u martu došlo se na 12,9% u decembru, mesec za koji postoji poslednji podatak NBS.

To su solidni padovi od 13,5% i 5,6% kod keš kredita (i samo 1,7% kod hipotekarnog), ali su kamatne stope i dalje više nego što je bilo u decembru 2022. godine. Tada se za kredit do godinu dana u proseku plaćalo 10,3% kamate mesečno, za onaj do pet godina 13,9%, a za stambeni 11,5%.

Kod kredita u evrima su smanjenja kamata znatno veća. Sada je za kredit do godinu dana ponderisana kamatna stopa u decembru bila samo 2%, što je pad od 43% u odnosu na pre godinu dana, a više od 55% u odnosu na maksimalnu stopu koja je bila u avgustu (4,47%).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Konkurencija oborila kamate na kratkoročni devizni kredit

 

Kod kredita do pet godina stopa je pala 11%, sa 3,92%, koliko je bio pik u oktobru, na 3,48%, odnosno,  ista je kao što je bila u decembru 2022. godine.

Stambeni krediti su u decembru bili jeftiniji nego što su bili godinu ranije za 2,35%, s kamatom od 4,99%, ali i više od 25% niži nego što su bili jula prošle godine (6,68%).

Sa praktično fiksnim kursom dinara prema evru, ova razlika kamata je prilično velika.

NBS gleda i „preko plota“

U obrazloženju odluke zašto referentne kamatne stope ne padaju, Narodna banka je navela da je tačno da inflacija pada planiranim i željenim tempom, ali da ostaju izazovi usled povećanih cena, od početka godine, transporta, troškova osiguranja i drugih logističkih usluga pod uticajem geopolitičkih tenzija u Crvenom moru. To još ne utiče na inflaciju, pre svega na cene hrane, ali bi moglo, i u NBS su odlučili da budu oprezni, kao što su i u ECB i američkom Fedu.

Iako je formalno posao Narodne banke, kao i svake druge centralne banke, da se brine o stabilnosti cena kao primarnom zadatku, a potom i o stabilnosti kursa, NBS ne može a da ne gleda i šta se događa „preko plota“, u realnom sektoru.

A podaci iz srpske privrede ukazuju na usporavanje privredne aktivnosti. Industrijska proizvodnja je u decembru bila veća za samo 1,7% međugodišnje, izvoz je pao 5,2%, a uvoz 2,7%.
Srećom, trgla se domaća tražnja, pa je trend rasta maloprodaje započet marta 2023. u decembru došao na +3,6% (u stalnim cenama), ali to je i dalje minus na godišnjem nivou od 1,9%.

I pored toga što je inflacija došla na 7,6% i pokazuje znake da bi zaista mogla da se do kraja godine vrati u ciljani koridor 3%±1,5, zbog privredne situacije NBS ipak ne može da još krene da obara kamatnu stopu jer bi time mogla da ugrozi najavljivani (solidni a ipak nedovoljno visok) privredni rast od 3,5% u 2024. godini.

Zaduženi građani, kao i oni koji priželjkuju da kreditom reše stambeno pitanje, moraće da se za manje kamate strpe, bar do druge polovine ove godine, ako ne i čitavu 2025.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike