Kod kamata ništa novo: ECB i dalje drži kočnicu za naniže

25.01.2024

14:54

0

Autor: G.M.Š.

Upravni savet Evropske centralne banke (ECB) odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou

Kod kamata ništa novo: ECB i dalje drži kočnicu za naniže
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kamatne stope na glavne operacije refinansiranja tako ostaju na 4,5%, kamatnu stopu na depozite na 4% i marginalnu kamatnu stopu na 4,75%.

- Odlučni smo svedemo inflaciju na 2% i mislimo da zadržavanje kamate doprinosi tome a to pokazuju i poslednji ekonomski i finansijski podaci sa tržišta. Upravni savet smatra da je preranjeno uopšte govoriti o smanjenju. Inflacija nastavlja da pada, a ranija povećanja kamatnih stopa i dalje utiču na pooštravanje uslova finansiranja, smanjuju tražnju i time utiču na pad inflacije. Iako podaci o privredama pokazuju pad u širem roku ima naznake oporavka – rekla je predsednica ECB, Kristin Lagard, na konferenciji za novinare nakon donošenja odluke.

Screenshot: ECB
Nastavljamo istim putem i istim tempom: Kristin Lagard

 

Upravni savet je posvećen cilju da se inflacija blagovremeno vrati na srednjeročni cilj od dva odsto i smatra da će trenutni nivo kamatnih stopa, ako se održavaju dovoljno dugo, značajno doprineti ovim naporima.

Buduće odluke Upravnog saveta će obezbediti da njegove referentne stope budu postavljene na dovoljno restriktivnim nivoima onoliko dugo koliko je potrebno, istaknuto je.

Upravni savet će nastaviti da sledi pristup koji zavisi od podataka kako bi odredio odgovarajući nivo i trajanje ograničenja. Konkretno, odluke o kamatnim stopama Saveta guvernera biće zasnovane na njegovoj proceni inflacionih izgleda u svetlu pristiglih ekonomskih i finansijskih podataka, dinamike noseće inflacije i snage transmisije monetarne politike.

Što se tiče portfolio APP-a, hartija u koje drži ECB i kojima je podržavana evrospka privreda u vreme kovida, opada izmerenim i predvidljivim tempom, pošto Evrosistem više ne reinvestira otplate glavnice iz hartija od vrednosti koje dospevaju.

Upravni savet namerava da nastavi da u potpunosti reinvestira otplate glavnice iz dospelih hartija od vrednosti kupljenih u okviru PEPP-a tokom prve polovine 2024. Tokom druge polovine godine namerava da smanji PEPP portfelj za 7,5 milijardi evra mesečno U proseku. Upravni savet namerava da prekine reinvestiranje u okviru PEPP-a krajem 2024. godine.

Upravni savet će nastaviti da primenjuje fleksibilnost u reinvestiranju dospelog otkupa u PEPP portfelju, u cilju suprotstavljanja rizicima po transmisioni mehanizam monetarne politike u vezi sa pandemijom.

Kako banke otplaćuju pozajmljene iznose u okviru ciljanih operacija dugoročnog refinansiranja, Upravni savet će redovno procenjivati koliko ciljane kreditne operacije i njihova tekuća otplata doprinose stavu njegove monetarne politike.

Upravni savet je spreman da prilagodi sve svoje instrumente u okviru svog mandata kako bi osigurao da se inflacija vrati na cilj od 2% u srednjoročnom periodu i da očuva nesmetano funkcionisanje transmisije monetarne politike. Štaviše, Instrument za zaštitu transmisije je dostupan da se suprotstavi neopravdanoj, neuređenoj tržišnoj dinamici koja predstavlja ozbiljnu pretnju transmisiji monetarne politike u svim zemljama evrozone, omogućavajući na taj način Upravnom savetu da efikasnije ispuni svoj mandat stabilnosti cena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike