Kako smo prošli u decembru: Mali rast industrije, maloprodaju izvukli praznici

31.01.2024

12:45

0

Autor: R.B.

Industrijska proizvodnja u decembru bila je samo 1,7% veća nego godinu dana ranije, dok je su pretpraznične kupovine uspele da povrate maloprodaju

Kako smo prošli u decembru: Mali rast industrije, maloprodaju izvukli praznici
Gorenje Valjevo - Copyright Tanjug/Peđa Vučković

Industrijska proizvodnja Srbije u decembru 2023. godine veća je za 1,7% u odnosu na decembar 2022. godine. Za ovaj mali rast zaslužan je pre svega rast u sektoru Snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom od 6,9%, a odna i 2,6% odsto rasta u sektoru Prerađivačke industrija. To je nadoknadilo veliki pad od 15% u sektoru Rudarstva, obajvio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Po namenskim grupama, u decembru 2023. godine a u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do rasta u proizvodnji kapitalnih proizvoda (2,3%), intermedijarnih proizvoda, osim energije (2%), energije (1,9%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,6%), dok je pad zabeležen u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (1,3%).

Iako decembarski podaci ne ulivaju veliku nadu u brzi oporavak, na godišnjem nivou industrijska proizvodnja ne izgelda tako loše. U 2023. godini, u poređenju sa 2022. godinom, veća je za 2,5%.

Najveći uticaj na godišnji rast industrijske proizvodnje Proizvodnja električne energije, Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, Proizvodnja osnovnih metala, i Eksploatacija ruda metala.

Izvoz u minusu

Spoljnotrgovinska robna razmena u 2023. godini iznosila je 65,5 milijardi evra, što je pad od 1,7% u odnosu na prethodnu godinu. Izvez je vredeo 28,6 milijardi (+3,7%) a uvoz 36,9 milijardi evra (-5,5%).

Deficit je iznosio 8,23 milijarde evra, što je smanjenje od 27,9 odsto.

Kvartalni BDP raste po planu

Realni rast BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. godine bio je veći za 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, objavila je zvanična statistika. To je na nivou koji je očekivan kada se pravio budžet.
Obračun kvartalnog BDP za četvrti kvartal 2023. godine, koji je detaljniji i koji se izvodi na nižim nivoima agregiranja, biće objavljen u saopštenju Kvartalni BDP u Republici Srbiji 29. februara 2024. godine.

Nova godina pogurala prodaju

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji u decembru 2023. godine, prema prethodnim rezultatima, veći je u tekućim cenama za 9,8%, a u stalnim cenama (koje isključuju uticaj inflacije) za 3,6%, u odnosu na isti mesec prethodne godine, kažu podaci RZS.

Međutim, ni redovni sezonski „bust“ koji trgovini na malo daju Novogodišnji i Božićni praznici, koji trgovcima praktino „predstavljaju ‚sve‘ u celoj poslovnoj godini“, nisu uspeli da poprave godišnji prosek.

Promet robe u trgovini na malo u 2023. godini, u poređenju sa 2022. godinom, veći je u tekućim cenama za 8,5%, zbog uticaja većih cena, a u stalnim cenama manji je za 1,9%, što znači da je prodato manje robe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike