Top 10 milijardera 2023. i stvari koje su nam prodali

25.12.2023

20:20

0

Autor: G.M.Š.

Svetski milijarderi nisu mnogo osetili ovu kriznu 2023. jer su nam prodali još „stvarčica“ zbog kojih su bogatiji za 490 milijardi dolara

Top 10 milijardera 2023. i stvari koje su nam prodali
Ilustracija - Copyright Pixabay

Godinu 2023. zapamtićemo kao još jednu godinu krize, u kojoj smo se borili sa visokim cenama hrane i goriva, ali u sećanju šačice milijardera u svetu ona će eventualno biti zapamćena kao godina u kojoj su možda zaradili (nešto) manje.

Deset najvećih dobitnika je u 2023. godini do 15. decembra dodalo svom bogatstvu ukupno 490 milijardi dolara, procenjuje časopis „Forbs“. Pa , da vidimo šta su nam oni to više prodali kako bi pojačali svoje bankovne (ili sada već i kripto) račune.

U pomenutih prvih deset na listi nalazi se sedam milijardera iz tehnološkog sektora. Njihovi profiti, makar bili i pomalo virtuelni jer radi se o vrlo promenljivoj vrednosti kompanija čije akcije poseduju na berzi, su i očekivani jer indeks Nasdaq koji prati akcije najvećih američkih firmi u oblasti tehnologija, skočio je 42% ove godine.

To je gotovo duplo više od indeksa „S&P 500“ (23%), na kojem su i finansijske (Berkšir Hatevej ili JP Morgan Čejs), naftne (Ekson Mobil...) i industrijske firme (Koka-kola...).

Akcije "veličanstvenih sedam", kompanija „Epl“, „Majkrosoft“, „Alfabet“ (Gugl), „Amazon“, „Nvidia“, „Tesla“ i „Meta“ (Fejsbuk), su daleko nadmašile očekivanja tržišta i pomogle milijarderima koji stoje iza ovih firmi da stigni do još većeg bogatstva, objavljeno je na veb stranici „Forbsa“.

1. Točkovi na struju – krila na berzi

Ilon Mask, prvi čovek „Tesla motorsa“ i „Spejs X“počeo je godinu kao drugi najbogatiji čovek na svetu (iza Bernara Arnoa iz LVHM) sa imovinom vrednom 147 milijardi dolara. Tokom 2023. zaradio je još 108 milijardi dolara i izbio na čelo liste bogataša koji su ostvarili najveći priliv u 2023. godini.

Hannibal Hanschke/Pool via AP
Ilon Mask

 

Naravno, to je zaradio pre svega zbog rasta akcija „Tesle“, proizvođača električnih automobila i mreže za njuhivo punjenje, koji je ove godine lansirao dugo očekivani e-kamionet – „sajbertrak“.
Prodavši 1,3 miliona e-automobila samo u prva tri kvartala ove godine, vrednost „Tesle“ se
vinula u nebo – cena akcije je porasla u ovoj godini neverovatnih 134% odsto.

Screenshot: GoogleFinance
Vrednost akcije Tesle u 2023.

 

2. Kralj društvenih mreža sada premrežuje internet

Na drugom mestu je izvršni direktor kompanije „Meta“ Mark Zakerberg. Ovaj kralj društvenih mreža, čija kompanija upravlja platformama Fejsbuk, Instagram, Mesendžer, Trids, Watsap, Metakvest…, bukvalno je jednako stvorio potrebu „onlajn druženja“ koliko je i zadovoljio potrebu za ljudskim kontaktom u savremenom svetu.

Profimedia
Mark Zakerberg

 

Usput je uspešno počeo da trguje našim (dobrovoljno datim) podacima i potrošačkim profilima a sada se širi i na virtuelnu realnost...
Nakon teške 2022. godine vratio se u punom sjaju i dodao svom bogatstvu još oko 75 milijardi dolara. To je posledica rasta akcije „Mete“ od 183%.

Da se, na primer, ovako dobro poslovalo u Srbiji, prosečna plata bi sa januarskih 748 evra skočila do 2116, umesto što je u oktobru bila (današnji podatak RZS) 740 evra.

3. Preko interneta do kućnog praga ili s firmom na internet

Na trećem mestu se nalazi izvršni direktor „Amazona“ Džef Bezos, koji je ove godine postao bogatiji za 65 milijardi dolara.

Profimedia
Džef Bezos

 

Alfa i omega najvećeg zapadnog onlajn trgovca, koji je sada i uspešan provajder klaud usluga, uspeo je da njegova firma u ovoj godini postigne samo 79% veću vrednost. Za te pare smo mi kao pojedinačni potrošači kupili i što nam treba i što nam ne treba preko interneta a kompanije zakupile servere i usluge bez kojih je danas gotovo nemoguće poslovanje.

U prvih deset se nalaze i indonežanski kralj petrohemije i energetike, Pradžogo Pangestu.
S obzirom na to kako su se zemlje Jugoistočne Azije snašle u geopolitčikoj igranci Zapada i Rusije, i pokupovale gotovo svu naftu koju Evropa „neće“ (a kupuje njene derivate iz treće ruke), Pangestu se nekako, uz osnivača modne kompanije „Inditeks“(Zara) Amansija Ortegu, ugurao među „kompjuteraše“ - suosnivača „Gugla“ Lerija Pejdža i Sergeja Brina., bivšeg šefa „Majkrosofta“ Stiva Balmera, šefa kompanije „Orakl“ za tehnologiju Lerija Elisona i izvršnog direktora firme „Nvidia“, Jensena Huanga.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike