„Bolja cena“ oborila inflaciju, struja i gorivo je podižu

20.12.2023

14:00

0

Inflacija će u četvrtom kvartalu 2023. biti oko 8%, za celu godinu prosek je 12,6%, a već u prvom kvartalu 2024. mogla bi da bude 5,3%, kaže RZS

„Bolja cena“ oborila inflaciju, struja i gorivo je podižu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

Zbog akcije "Bolja cena", u kojoj su određeni trgovci na inicijativu države snizili cene za dvadesetak osnovnih proizvoda a što je imalo efekta i da ostali nude više „akcija“, značajnije je pala inflacija, tvrde iz Republičkog zavoda za statistiku.

Akcija „Bolja cena“  je preko efekta supstitucije dobara usporila rast međugodišnje stope inflacije, u periodu oktobar - novembar 2023. u poređenju sa septembrom 2023. godine u proseku za oko 18,1% odnosno za 1,9 procentnih poena, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).

U analizi "Trendovi, treći kvartal 2023" navodi se da je u RZS-u obavljeno istraživanje o merenju uticaja izabranih proizvoda "Bolja cena" na ukupne potrošačke cene i da je ona dovela do toga da se cene proizvoda iz iste grupe, ali druge robne marke u proseku zaustave ili čak neznatno snize kako bi ti proizvodi mogli ostati konkurentni u očima racionalnog potrošača.

Analiza međugodišnje stope rasta potrošačkih cena pokazuje da je od početka 2023, a naročito od septembra do novembra, od kada je počela primena akcije "Bolja cena", došlo do naglog usporavanja inflacije potrošačkih cena, navode iz RZS.

Ističu da je antiinflaciona korpa "Bolja cena" imala posredan uticaj u obuzdavanju inflacije svih onih grupa proizvoda, većinski iz grupe hrana i piće, kojima pripadaju proizvodi iz korpe "Bolja cena" i njen izmeren deflatorni uticaj je zapravo mera i posledica efekta supstitucije dobara od strane potrošača.

Nova godina kao tobogan za inflaciju

Zvanična srpska statistika očekuje se da će inflacija potrošačkih cena u četvrtom kvartalu ove godine biti oko 8%, za celu 2023. godinu prosek je 12,6%, a na osnovu modela vodećeg indikatora potrošačkih cena već iza Nove godine sledi veći pad i za prvi kvartal sledeće godine prognozira se međugodišnji rast od oko 5,3%, navodi se u danas objavljenoj analizi.

Na i dalje visoku međugodišnju stopu inflacije, uz "Bolju cenu" kao dezinflacioni efekat, uticao je rast akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od 8%, poskupljenje struje za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3% odnoso 9,4 %o respektivno, u odnosu na oktobar 2023. godine i pad cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu, za koji se očekuje da će u decembru, u odnosu na oktobar 2023, iznositi oko 17%.

Rezultati analize akcija "Bolja cena" pokazuju da je grupa proizvoda obuhvaćenih ovom akcijom znatno usporila rast inflacije u četvrtom kvartalu ove godine, pre svega, preko proizvoda iz grupe hrana i bezalkoholna pića, koji bi, prema proceni, trebalo da imaju međugodišnji rast cena od oko 9,3 odsto a u prvom kvartalu 2024. prognoziran je rast cena ove grupe proizvoda od 4,7 odsto.

Što se tiče rasta akciza na cigarete i duvanske proizvode, alkoholna pića i kafu od 8%, iz RZS navode procenu da će međugodišnji rast cena alkoholnih pića, cigareta i duvanskih proizvoda u četvrtom kvartalu ove godine biti oko devet odsto, sa učešćem u godišnjoj stopi rasta ukupnih potrošačkih cena sa oko 7,6%.

Takođe, prognozira se da će dodatnim uvećanjem cena alkoholnih pića i duvana usled redovnog rasta akciza od 1. januara 2024. godine, kada se uz akcizu cena duvana zaračunava i inflacija troškova proizvođača duvana iz 2023. godine, godišnja stopa rasta cena alkoholnih pića i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2024. iznositi oko 6,8%.

Objašnjavajući treći faktor, rast cene električne energije za domaćinstva i gasa od novembra 2023. za 7,3% odnosno 9,4%, u odnosu na oktobar 2023, navode procenu da će godišnja stopa rasta struje za domaćinstva u četvrtom kvartalu 2023. biti oko 20%, uvećavajući godišnju stopu ukupnih potrošačkih cena u četvrtom kvartalu za oko jedan procentni poen i učestvujući u međugodišnjoj stopi rasta sa 12,9%.

Uzimajući u obzir da nije predviđeno dalje poskupljenje struje, očekuje se da će u prvom kvartalu 2024. cena električne energije za domaćinstva biti veća za oko 15  odsto u odnosu na cenu iz prvog ovogodišnjeg kvartala.

Pad cene sirove nafte tipa brent na svetskom tržištu za koji se očekuje da će u decembru, u odnosu na oktobar 2023, iznositi oko 17% i rast akciza na gorivo od 8%, od oktobra 2023, oni će prema proceni RZS rezultirati međugodišnjim padom cene goriva u Srbiji za oko 6,8% u četvrtom kvartalu 2023. godini, smanjujući međugodišnju stopu rasta ukupnih potrošačkih cena za 0,2 procentna poena.

Kada se uzmu u obzir sve relevantne okolnosti, analiza i prognoza trendova cene kretanja na tržištu naftnih derivata u Srbiji, očekuje se da će prosečna cena goriva u prvom kvartalu 2024. biti veća za oko 5,2% nego u prvom kvartalu 2023. godine.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike