Danska nije Teksas: Mask na mukama, „penzioneri“ prodaju akcije

07.12.2023

09:49

0

Autor: G.M.Š.

Spor Tesle sa sindikatima, koji je počeo u Švedskoj pa se proširio na Dansku i Norvešku, doveo do prodaje akcija

Danska nije Teksas: Mask na mukama, „penzioneri“ prodaju akcije
Ilon Mask - Copyright Profimedia

Spor između američkog proizvođača električnih automobila „Tesla“ i sindikata u nordijskim zemljama počinje da ide na živce lokalnim investitorima. Situacija je došla dotle da je Penzijski fond u Danskoj počeo da prodaje akcije proizvođača električnih vozila, što ne utiče dobor na cenu na berzi.

„PensionDanmark“ je prodao svoje akcije „Tesle“ u znak protesta zbog odbijanja kompanije da potpiše kolektivne ugovore sa radnicima, navodi se u mejlu kji prenosi „Blumberg Adrija“.

Oni nisu izneli detalje o tome koliko akcija su držali, ali lokalni medij „Frihedsbrevet“ je pisao da je reč o vrednosti od oko 400 miliona kruna (58 miliona dolara).

Radni spor je počeo u Švedskoj, ali se proširio na susednu Dansku i Norvešku, gde su sindikati upozorili da će zaustaviti isporuke automobila „Tesla“. U Švedskoj se više ne isporučuje pošta kompanije, a komunalno preduzeće ne odnosi smeće.

„PensionDanmark“ je saopštio da je prvobitno kontaktirao Teslu u nastojanju da ubedi kompaniju da potpiše ugovor o radu.

– Kako se sukob sada proširio na Dansku, i zbog nedavnog veoma kategoričnog odbijanja „Tesle“ da potpiše ugovore u bilo kojoj zemlji, došli smo do zaključka da mi kao investitori u ovom trenutku nismo u mogućnosti da utičemo na kompaniju. Zato sada stavljamo „Teslu“ na našu listu isključenja – saopštio je Fond.

Predsednik sindikata „3F“ koji stoji iza danskog štrajka, Jan Viladsen, takođe je član odbora „PensionDanmark“. Fond ima više od 800.000 članova i upravlja imovinom vrednom 309 milijardi kruna, odnosno oko 41 milijardom evra.

Teksas - Eldorado za bogate

Generalni direktor „Tesle“, Ilon Musk, nazvao je štrajk "ludilom" ali to jed zbog toga što je u dobrom delu SAD sindikalno organizovanje u automobilskoj industriji, pogotovo na jugu, praktično zabranjeno. Zbog toga su i fabrike nekih amereičkih ali i japanskih i evropskih brendova upravo u tom delu zemlje - "GM", "Tojota" "Tesla", "BMW", "Mercedes", "Volvo"....

Mask je i preselio 2022. sedište svoje automobilske kompanije iz liberalne i radničkim prvima nešto naklonjenije Kalifornije u konzervativni Teksas, gde u branši nema sindikata a i porezi su manji jer, na primer, ekologija nije baš u fokusu tamošnjih bogatih donosilaca političkih odluka.

Sam Mask je već imao problema sasudom, i to u matičnim SAD, zbog antisindikalnog delovanja.

Peti okružni apelacioni sud SAD, sa sedištem u Nju Orleansu, potvrdio je odluku američkog Nacionalnog odbora za radne odnose u kojoj se navodi da je jedna Maskova poruka na Tviteru iz 2018. godine predstavlja nezakonitu pretnju koja bi mogla da obeshrabri radnike da se učlanjuju u sindikat i naložio Masku da izbriše tu poruku.

Mask je napisao na Tviteru (koji je sda u njegovom vlasništvu kao mreža X) da će zaposleni u toj kompaniji izgubiti mogućnost dobijanja akcija, ukoliko se učlane u sindikat.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike