G20 se pokrenula: Da konačno i 3.000 milijardera plati porez

25.04.2024

11:42

0

Četiri zemlje Grupe 20 najvećih ekonomija sveta - Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika pokrenule inicijativu za dodatno oporezivanje bogataša

G20 se pokrenula: Da konačno i 3.000 milijardera plati porez
profimedia-0127249874 - Copyright Profimedia

Brazil, Nemačka, Španija i Južna Afrika potpisale su predlog za uvođenje poreza od najmanje 2% za 3.000 milijardera u svetu kojim bi se godišnje obezbedile 292 milijarde evra za borbu protiv siromaštva i klimatske krize.

Ministri iz pomenutih država ističu da bi uvođenje poreza milijarderima smanjilo globalnu nejednakost i pomoglo svetu da se izbori sa šokovima pandemije, klimatske krize i vojnih sukoba u Evropi i na Bliskom istoku, prenosi „Gardijan“.

– Vreme je da se međunarodna zajednica ozbiljno pozabavi nejednakošću i finansiranjem globalnih javnih dobara – naglašavaju ministri.

Oni pozivaju da se više zemalja pridruži njihovoj kampanji i dodaju da bi godišnji porez na imovinu milijardera bio dovoljan da pokrije svu globalnu štetu koja je u 2023. nastala zbog ekstremnih vremenskih prilika.

Zemlje Grupe 20 će raspravljati o ovom planu u junu. Francuska je signalizirala da će podržati plan, a predsedavajući Grupe 20, Brazil, je ohrabren time što se Sjedinjene Američke Države ne protive ovoj ideji.

– Milijaderi imaju najnižu efektivnu (realnu a ne formalnu) poresku stopu od bilo koje druge društvene grupe. Mislim da to niko ne podržava – navodi francuski ekonomista Danijel Zikmo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike