Ultrabogataši: Da zaradi kao Arno, prosečnom Srbinu potrebno 28,5 miliona godina

03.04.2024

14:28

0

Najbogatiji čovek sveta na Forbsovoj listi milijardera za 2024. ponovo je izvršni direktor francuskog konglomerata za luksuznu robu Bernar Arno

Ultrabogataši: Da zaradi kao Arno, prosečnom Srbinu potrebno 28,5 miliona godina
Bernar Arno - Copyright Profimedia

Prvi čovek i najveći akcionar francuske grupacije luksuznih proizvoda LVMH (Luj Viton/Hermes) Bernar Arno, sa imetkom od 233 milijarde dolara, ponovo se nalazi na vrhu „Forbsove“ liste najbogatijih.

Sa ovolikim imetkom Bernar Arno je već zaradio koliko bi, teorijski govoreći, neko sa medijalnom srpskom platom zaradio za 28,5 miliona godina.

Drugo mesto je zauzeo američki preduzetnik i izvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask sa imovinom od 195 milijardi dolara, a tik iza njega je osnivač "Amazona" Džef Bezos, čija se tržišna vrednost procenjuje na 194 milijarde dolara.

Nekadašnji lider, izvršni direktor kompanije "Meta" Mark Zakerberg sa 177 milijardi dolara imovine je tek četvrti, a top 5 se završava sa suosnivačem softverske firme "Orakl" Lerijem Elisonom i njegovom 141 milijardom dolara.

Voren Bafet u drugih pet

U deset najbogatijih ljudi sveta spadaju i investitor Voren Bafet sa 133 milijarde dolara, suosnivač "Majkrosofta" Bil Gejts sa 128 milijardi dolara, bivši izvršni direktor "Majkrosofta" Stiv Balmer sa 121 milijardom dolara, indijski preduzetnik Mukeš Ambani sa 116 milijardi dolara i suosnivač "Gugla" Leri Pejdž sa 114 milijardi dolara.

Svet u 2024. ima 2.781 milijardera, koji zajedno raspolažu rekordnom imovinom od 14,2 biliona dolara. Novac je koncentrisan u samom vrhu, a svako od 14 najbogatijih poseduje imovinu koja je veća od 100 milijardi dolara, prenosi „Forbs“.

Broj milijardera je međugodišnje porastao za 265 novih lica, a među njima je nakon uspešne turneje" Eras" i pevačica Tejlor Svift sa imovinom od 1,1 milijarde dolara ili nekadašnji slavni košarkaš Medžik Džonson sa 1,2 milijarde dolara. Sjedinjene Američke Države su i dalje zemlja sa najvećim brojem milijardera, a njih 813 zajedno raspolažu imovinom od 5,7 biliona dolara.

Kina je i dalje druga sa 473 milijardera koji vrede 1,7 biliona dolara, a treća Indija sa 200 milijardera koji zajedno poseduju 954 milijarde dolara. Među 2.781 milijarderom je samo 369 žena, odnosno oko 13 odsto, a najbogatija žena sveta je „naslednica“, odnosno najveći akcionar kompanije "Loreal", Fransoaz Betankur Mejer, sa 99,5 milijardi dolara.

Najstariji na "Forbsovoj" listi milijardera je biznismen u oblasti osiguranja Džordž Džozef koji ima pune 102 godine, a najmlađa je naslednica kompanije WEG, Brazilka Livija Voit, koja ima samo 19 godina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike