Zbog Bugara grejanje na gas skuplje i od uglja?

18.10.2023

19:35

0

Poskupljenje struje i gasa od 1. novembra već sada čini zastarelom nedavno objavljenu procenu AERS-a o troškovima grejanje za sezonu 2023-24, a događaji u Bugarskoj mogli bi još više

Zbog Bugara grejanje na gas skuplje i od uglja?
Ilustracija - Copyright Profimedia

U praskozorje nove cene struje i gasa s kojima će građani Srbije od 1. novembra nastaviti ovu grejnu sezonu, Agencija za energetiku Srbije je dala pregled koliko bi građane trebalo da košta grejanje, zavisno od toga „šta troše“.

Ova godišnja lista nije donela neka iznenađenja, i grejanje na gas se plasiralo u vrh po povoljnosti, kada je novac u pitanju. Od grejanja na gas, i izračunatih ukupno 59.500 dinara za 180 dana sezone sa 20 stepeni u porodičnom (toplotno izolovanom) domu, bolje mogu da prođu samo oni koji u Srbiji mogu da nađu drva za manje od 60 evra „za metar“, a da pritom imaju noviju peć koja je energetski efikasnija.

Bolje u smislu da će grejanje u tom slučaju platiti manje od 56.000 dinara (o prednosti gasa u komforu ne treba ni govoriti), ali već sa cenom drva od 80 evra i starim pećima cena skače na više od 92.000 dinara.

Iznenađenje je izostalo i kod cene grejanja na struju. Ono je uvek bilo najskuplje, i oni koji koriste električnu energiju direktno u grejnim telima i kotlovima za etažno grejanje, prema računici AERS-a, trebalo je da spreme oko 200.000 dinara za sezonu.

Međutim, kao što se i sam AERS ogradio („prema cenama iz prve polovine oktobra 2023“), neke od kalkulacija sa liste neće biti aktuelne već početkom sledećeg meseca. Od 1. novembra struja poskupljuje za prosečan račun oko osam odsto, a gas oko 10 odsto. Uz to, taj (skuplji) gas dolazi iz gasovoda “Balkanski tok“, a na njegov tranzit susedna Bugarska je sada uvela dodatnu taksu, s kojom nije računato u kalkulaciji za najavljeno poskupljenje.

Možemo li da izbegnemo komšijsku "mostarinu"?

Među energetskim stručnjacima različita su mišljenja da li će nova bugarska taksa neminovno da promeni i cenu gasa u Srbiji. Predsednik Skupštine Udruženja za gas Srbije (GASAS) Vojislav Vuletić smatra da neće. jer „Srbijagas“ ima ugovor sa „Gaspromom“ o ceni za isporuku gasa na granici Srbija – Bugarska, a tranzitna cena je međunarodno dogovorena, dok stručnjak za energetiku Miloš Zdravković kaže da će tu taksu platili potrošači u Srbiji.

Sa „domaćim“ poskupljenjem gasa od 10 odsto, sezonski račun se penje na 65.800 dinara. A ako se obistine prognoze energetskih analitičara da bi bugarska taksa srpskim potrošačima mogla da digne cenu dodatnih 10-20 odsto, cena ide najmanje na 72.400 dinara za, po AERS-u, dovoljnih 11.079 kilovat-časova gasa.

Sa tom cenom, grejanje na gas postaje skuplje od grejanja na najjeftiniji ugalj i 3,4 tone iz „Vreoca“, odnosno 71.900 dinara za sezonu.

To je razlika od 110 evra, u odnosu na trenutnu cenu grejanja pre poskupljenja.

Što se tiče struje, tu nema promena na listi, ali ima u novčaniku. Struja ostaje najskuplja, samo sa „plus osam odsto“ cena probija 200.000 dinara i penje se 16.000 dinara više (136 evra).

Screenshot: AERS
Poređenje odnosa cena grejanja po energentima (po cenama iz oktobra 2023)

 

Sa tom cenom, građani bi trebalo dobro da razmisle o alternativi za sledeću sezonu, jer struja sigurno neće biti jeftinija. Sledeće povećanje je već „zakazano“, po dogovoru sa MMF-om, za 1. maj 2024. godine.

Koliko će ono biti, ne zna se, ali treba imati u vidu da će od novembra 2022. do novembra 2023. godine cena struje skočiti za oko 35 odsto.

Od peleta do lož-ulja

Pored pomenutih energenata struje, gasa, uglja i drveta, računica AERS-a za ovu sezonu kaže da će oni koji se greju na pelet imati trošak od 84.600 dinara, a oni koji koriste TA peći od 81.700 do 113.600 dinara, zavisno od toga da li je „pune“ samo noću ili dopunjuju i preko dana.

Naravno, i na te cene ide osam odsto gore, pa je to u stvari 88.200–122.700 dinara.

Najskuplje, ako ne računamo struju za kotlove, i dalje je grejanje na propan-butan - 156.000 dinara, a potom na lož-ulje – 173.000 dinara. Naravno, pod uslovima da ovi derivati nafte u međuvremenu ne poskupe.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike