Koliko će nam Bugari poskupeti ruski gas?

17.10.2023

10:28

0

Autor: R.B.

Uvođenje bugarske carinske takse na ruski gas i u tranzitu, gas će poskupeti i u Srbiji, kažu stručnjaci

Koliko će nam Bugari poskupeti ruski gas?
Ilustracija - Copyright Pixabay

Po svemu sudeći, potrošači gasa u Srbiji ali i svi oni koji kupuju neki proizvod za čije pravljenje domaće fabrike koriste gas, neće dobiti samo 10 osto veći račun od 1. novembra.

Ovo već odobreno povećanje cene možda neće biti i jedino jer je Bugarska uvela carinu na tranzit ruskog gasa koji se isporučuje preko njene teritorije gasovodom "Balkanski tok".

Uredba Vlade Bugarske donosi taksu od 10,76 dolara za 100 kubnih metara prirodnog gasa koji u Srbiju stiže gasovodom, što bi pri nepromenjenim cenama ruskog gasa za Srbiju (kao i Mađarsku koja takođe tuda dobija gas) kod nas ipak donelo povećanje cene za 10% do 20%, pišu beogradski mediji.

Na cenu od pet dinara za kilovatčas, koliko će gas poskupeti od 1. novembra, to bi donelo još možda jedan dinar po kilovatu ali i dodatnih 320 dinara po prosečnom računu, kako računa "Srbijagas".

U ovom trenutku se i Mađarska, kao i Srbija ruskim gasom snabdeva južnom rutom, "Balkanskim tokom".

Povodom ovog bugarskog poteza predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da to predstavlja veliki problem, koji je rekao da „ova odluka ne bi trebalo da važi za Srbiju".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike