Ponovo poskupeo gas

21.09.2023

12:14

0

Agencija za energetiku odobrila cenu gasa veću za 10 odsto

Ponovo poskupeo gas
Ilustracija - Copyright Pixabay

Savet Agencije za energetiku (AERS) je na današnjoj sednici dao saglasnost o novoj ceni prirodnog gasa u javnom snabdevanju od 1. novembra. Cena je povećana za 10 odsto i iznosi 4,54 din/kWh bez poreza i taksi, odnosno 5,02 din/kWh sa porezima i taksama.

AERS je saopštila da je Savet Agencije dao saglasnost na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača o novim cenama prirodnog gasa za javno snabdevanje, koje će se primenjivati počev od 1. novembra.

Kako je navedeno, prosečna cena prirodnog gasa za sve kupce koji imaju pravo na javno snabdevanje po regulisanim cenama, utvrđena na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina prirodnog gasa za prodaju kupcima na javnom snabdevanju u Srbiji.

Saglasnost Agencije objavljuje se u Službenom glasniku RS i na internet stranici Agencije.

I nakon ovih korekcija, prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji (bez taksi i poreza) i dalje je jedna od najnižih u Evropi, ističe se u saopštenju.

Generalni direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović je ranije rekao da će sa novom cenom i potrošnjom od 400 kubika, to biti rast troškova od 1.200 dinara po prosečnom računu u grejnoj sezoni.

Inače, u ovoj godini gas je poskupeo dva puta, 1.januara kada je njegova cena za domaćinstva i male potrošače porasla za oko 11 odsto i 1. maja, kada je cena otišla dodatnih 10 odsto.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike