Ima dovoljno uglja i gasa, toplane rade i na drva

12.10.2023

09:53

0

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović kaže da je energetski sistem spreman za grejnu sezonu

Ima dovoljno uglja i gasa, toplane rade i na drva
Ilustracija - Copyright Profimedia

Na deponijama Elektroprivrede Srbije (EPS) ima dovoljno uglja, u skladištima „Srbijagasa“ dovoljno gasa a sve više toplana u Srbiji radi i na obnovljive izvore energije, tako da u ovoj grejnoj sezoni ne bi trebalo da bude problema, kaže resorna ministarka.

- Na deponijama Elektroprivrede Srbije imamo 2,3 miliona tona uglja, što je dovoljno za preko 20 dana proizvodnje električne energije u slučaju da dođe do bilo kakvog nepredviđenog poremećaja - izjavila je ministarka Dubravka Đedović Handanović za RTS.

Ona je navela da u skladištima gasa Banatski Dvor i u (iznajmljenim skladištima) Mađarskoj ima više od 680 miliona metara kubnih gasa, što je, prema rečima ministarke, više nego prošle godine.

- U saradnju sa Republičkom direkcijom za robne rezerve sve smo proverili i znamo da ima dovoljno rezervi energenata za predstojeću grejnu sezonu, pre svega ukoliko dođe do poremećaja u lancu snabdevanja, da sve jedinice lokalne samouprave mogu nesmetano da rade - istakla je Đedović Handanović.

I toplane u OIE sektoru

Ministarka je navela da će se određeni broj toplana od ove grejne sezone raditi na obnovljive izvore energije.

- To je slučaj u Novom Pazaru, Priboju, Malom Zvorniku, a ja ću sutra biti u Majdanpeku gde se izvode radovi na izgradnji nove toplane na drvnu sečku. Imamo toplana koje su prešle sa mazuta na obnovljive izvore energije, što je važno za zaštitu životne sredine i čistiji vazduh - objasnila je ministarka.

Na pitanje koliko je stabilna proizvodnja u rudnicima uglja, Đedović Handanović je rekla da je i u Kolubari i u Kostolcu proizvodnja stabilna.

Prema njenim rečima, u trećem kvartalu ove godine, udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u BDP-u Srbije je najznačajniji.

- To su dva činioca koja najviše doprinose rastu našeg BDP-a sa nekih 17 odsto, što znači da je rudarstvo i proizvodnja električne energije stabilna - naglasila Đedović Handanović.

Ona je navela da će ugroženi građani moći da ostvare popuste na grejanje i da su sredstva za tu namenu izdvojena.

- Apelujem na jedinice lokalne samouprave da sprovedu što više takvih zahteva i apelujem građane da se prijave oni koji ispunjavaju ove kriterijume. Imamo oko 72.000 prijavljenih građana, to je pomak u odnosu na nekih 50.000 koje smo imali - rekla je Đedović Handanović.

Istakla je da je Vlada Srbije donela mere koje su bolje nego prošle godine, kako bi nagradila građane koji štede električnu energiju.

- Ako šest odsto smanjite svoju potrošnju, račun vam može biti umanjen za jednu petinu, odnosno 20 odsto -  objasnila je Đedović Handanović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike