Letnja šema: Koliko skuplje plaćamo gorivo

18.08.2023

07:35

0

Autor: G.M.Š.

Uz prošlonedeljni rast cene od četiri dinara, dizel bi danas mogao da poskupi još sedam ili osam, ukoliko bi se gledalo koliko je poskupeo u okruženju. Srbija ima najskuplje gorivo ali ne i najveći rast

Letnja šema: Koliko skuplje plaćamo gorivo
Ilustracija - Copyright Profimedia

Današnje redovno usklađivanje cene goriva petkom, po uredbi o ograničenju cene, doneće najverovatnije vozačima u Srbiji još jedno povećanje cene goriva. Sa njim će derivati koji se toče na srpskim pumpama ponovo zasesti na vrh po visini cena u regionu, gde je trenutno benzin skuplji samo u Albaniji i Crnoj Gori, a dizel u Albaniji i Sloveniji.

Da će gorivo poskupeti, argument daje kretanje cena kod komšija, gde su Hrvati i Crnogorci ove nedelje (za naredne dve sedmice) podigli cene za desetak centi kod dizela i tri do četiri kod benzina.

Poređenje sa regionom

Ali i pored toga što su ovdašnji vozači navikli da im vožnja bude najskuplja, pa se šokiraju svakog leta kada na putu ka moru pređu granicu, cene derivata u Srbiji zapravo nisu najviše skočile sa poslednjim skokom cene nafte na svetskom tržištu.

Upoređujući podatke iz deset zemalja regiona, vidimo da je cena dizela manje od srpskih 15 dinara razlike između sredine juna i sredine avgusta, skočila samo u Rumuniji i BiH, a i to samo dinar, odnosno četiri.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Kretanje cene benzina i dizela na Balkanu

Već u Crnoj Gori i Hrvatskoj razlika je mnogo veća, i tamo je dizel poskupeo za sedam, odnosno čak 11 dinara više nego kod nas.

Kod benzina razlike su manje. Dvomesečni porast u Srbiji od devet dinara, veliki je ako se gleda Bih gde je to bilo pet dinara manje, ali kod Mađara i Slovenaca cena je otišla dodatnih tri i četiri dinara, a kod Hrvata čak 10.

Sav ovaj rast cena lako se objašnjava kretanjem cena nafte na svetskom tržištu i derivata na tržištu Mediterana, koje je relevantno za naš region.

Brent, kao reperni tim nafte za Evropu, sa junskih 76,7 dolara je skočio na današnjih 84 dolara po barelu, ili oko 10 odsto. Istovremeno benzin je na Mediteranu otišao sa 473 dolara za tonu na 562, ili 19 odsto.

Screenshot: CME Group
Cena benzina na Mediteranu u poslednja dva meseca

Ali, sve to je ništa prema uzletu koji je imao dizel, čija cena je danas tačno za četvrtinu viša nego pre dva meseca. Umesto 720 dolara za tonu, sada se fjučersi za isporuku u avgustu prodaju po više od 900 dolara.

Screenshot: CME Group
Cena dizela na Mediteranu u poslednja dva meseca

I ovakva situacija sa rastom cene goriva teško da će se preokrenuti. Veća letnja potražnja trajaće još nekoliko nedelja, onda sledi stagnacija u jesen a potom kreće spremanje za zimu, koja ni ove godine neće proći  lagano. To „obećava“ globalna situacija u kojoj kraj rata u Ukrajini nije ni na vidiku, OPEK+ drži smanjenu proizvodnju a Kina se, doduše veoma sporo, budi iz privredne letargije tokom kovida i „zaključavanja“.

Američki biro za energetske informacije (EIA), u prognozi od 8. avgusta kaže da će cena do kraja godina pomalo rasti a da pritisak potražnje na ponudu može da popusti tek u drugom kvartalu 2024. Ali i pored toga, cena će sa prosečnih 82,6 dolara u 2023. porasti u 2024. na prosečnih 86,5 dolara za barel.

Screenshot: 24sedam/EIA.gov
Ponuda i potražnja za naftom prema proceni EIA

 

To je daleko manje od prosečnih gotovo 101 dolara u 2022. ali nije da će prijati ni kućnim ni kompanijskim budžetima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike