Ponovo skuplje gorivo, ali manje nego prošlog petka

11.08.2023

10:10

0

Autor: 24sedam

Trend poskupljena goriva održava se već mese dana i nije prekinut ni ovog petka

Ponovo skuplje gorivo, ali manje nego prošlog petka
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nafta je na svetskom tržištu juče ponovo postigla neprijatan nivo s početka godine, brent je na trenutak preskočio 88 dolara za barel na Londonskoj berzi, da bi danas pao na neštoi iznad 86 dolara.

Uz rast prosečne nedeljne cene nafte od dva dolara, odnosno 2,6 odsto koliko je otrpilike porasla i cena dizela na Mediteranu, danas dočekujemo i nove cene na srpskim pumpama.

U Srbiji smo prošle nedelje imali poskupljenje naftnih derivata, a održanje trenda se nastavilo i danas.

Narednih sedam dana, litar evrodizela maksimalno ćemo na pumpama plaćati 199 dinara, a benzina evropremijum BMB95 186 dinara, odnosno benzina kao i prošlog petka a dizela za četiri dinara više nego dosad.

Ovo je četvrto uzastopno poskupljenje kod dizela. Prošle nedelje litar evrodizela poskupeo je na 195 dinara, a benzina evropremijum BMB95 182 dinara na 186 dinar.

I bez promene cena gorvio je u Srbiji bilo ubedljivo najskuplje u regionu a sada je srpskih 1,59 evra za litar benzina i 1,70 evra za litare dizela još malo "pobeglo" komšijama, koje plaćaju benzin od 1,38 evra u Makedoniji do 1,59 evra u Crnoj Gori (do promene sledećeg utorka), a dizel  od 1,29 evra u do 1,44 u pomenutim zemljama.

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cene goriva u zemljama nekadašnje Jugoslavije

 

Cena prema Uredbi

U Srbiji su maloprodajne cene goriva na pumpama određene prema Uredbi o ograničenju cena goriva, koja je doneta još sredinom februara 2022. godine, a kojoj se važnost produžava svakog meseca, pa je tako i sada prolongirana do kraja avgusta.

Screenshot: Bloomberg
 

 

Uredba propisuje da se cena derivata formira na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo energetike i rudarstva. Ova cena se zasniva na prosečnoj veleprodajnoj ceni u Srbiji, na koju se dodaju odobrena maloprodajna marža i PDV.

Za formiranje veleprodajne cene ne uzima se u obzir fabrička cena domaće rafinerije, već prosek kotacija cena određenog goriva na berzi za tržište Mediterana (PLATTS CIF Mediteran, za luku u Đenovi/Lavera).

Ilustracija: 24sedam/G.M.Š.
Cena goriva na srpskim pumpama po vladinoj uredbi

 

Cenu koju odredi Ministarstvo energetike potvrđuje Ministarstvo unutrašnje trgovine, i kada je ono objavi na svom sajtu, petkom najkasnije do 15 časova, ona postaje zvanična cena za sledećih sedam dana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike