Zaboravite na pad cene kada se roba traži: IEA ne smanjuje prognozu za naftu

11.08.2023

14:05

0

Globalna potražnja za naftom će se u ovoj godini povećati, kažu u Međunarodna agencija za energetiku (IEA)

Zaboravite na pad cene kada se roba traži: IEA ne smanjuje prognozu za naftu
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Cena nafte je već mesec dana u usponu na svetskim berzama, s obzirom na procene da crnog zlata nema o potrebnim količinama. A situacija se tu neće promeniti, uz namerno smanjivanje proizvodnje najvećih proizvođača unutar OPEK+ (Saudijske Arabije i Rusije) ali i prognoze Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će svetu trebati još veća količina.

IEA kaže da će potrebe narasti za još 2,2 miliona barela dnevno (mbd), ukupno 102,2.
Najveći udeo u ovom rastu potražnje će imati Kina, više od 70 odsto, napominje se na sajtu ove organizacije sa sedištem u Parizu.

Kako se navodi u redovnom mesečnom Izveštaju o tržištu nafte (OMR), svetska potražnja za naftom dostiže rekordne vrednosti, a ona je podstaknuta letnjim aviosaobraćajem, povećanom upotrebom nafte u proizvodnji električne energije i rastućom kineskom proizvodnjom u sektoru petrohemije.

Sporno je šta će biti 2024.

IEA predviđa da bi zbog sporijeg ekonomskog opravka nakon pandemije, pogoršanih ekonomskih uslova i novih električnih vozila potražnja za naftom u 2024. godini mogla da uspori na milion barela dnevno, na godišnjem nivou.

Ova prognoza se suštinski razlikuje od nedavnog avgustovskog predviđanja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koja smatra da će potražnja za naftom sledeće godine porasti.

Globalno snabdevanje naftom je u julu palo za 910 hiljada barela dnevno (kbd) na 100,9 mbd ukupno u julu, navodi IEA.

Smanjenje saudijske proizvodnje u julu je dovelo do pada proizvodnje iz bloka OPEK+ za 1,2 mbd na 50,7 mbd, dok je obim proizvodnje iz zemalja koje ne pripadaju ovoj organizaciji porastao za 310 kbd na 50,2 mbd.

Ruski izvoz nafte je u julu bio stabilan na oko 7,3 mbd.

Izvoz ruske sirove nafte u Kinu i Indiju se smanjio, ali je činio 80 odsto ruskih isporuka, a ukupan mesečni prihod Moskve od izvoza ovog energenta se procenjuje na 15,3 milijarde dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike