Lažna svaka četvrta kovanica evra: Putarinu u Srbiji plaćaju falsifikovanim novcem!

20.07.2023

07:35

0

Autor: 24sedam

Šta je utvrdila kontrola ispravnosti 100 komada kovanica evra koju je uradila Narodna banka Srbije

Lažna svaka četvrta kovanica evra: Putarinu u Srbiji plaćaju falsifikovanim novcem!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Profimedia

Nisu samo papirne novčanice predmet falsifikovanja, već je to i kovani novac! Dokaz za to su podaci Narodne banke Srbije (NBS) koji pokazuju da veliki rizik od falsifikata postoji i kada je u pitanju metalni novac u evrima.

Naime, NBS je u junu obavila ekspertizu i proveravala ispravnost 100 komada kovanica evra apoena od 50 centi, kao i od jedan i dva evra. Tada je utvrđeno da je gotovo svaki četvrti metalni novčić bio lažan. Evro kovanice primljene su prilikom naplate putarine za vozila sa stranim tablicama na naplatnim mestima Direkcije za puteve Srbije.

Šta se najčešće falsifikuje?

- Od 100 kovanica koje su obuhvaćene ekspertizom, utvrđeno je da su 23 komada falsifikati. Od toga 22 komada apoena od dva evra i jedan komad apoena od jedan evro. Radi se o visokom udelu falsifikata u sumnjivim kovanicama evra koje je NBS primila na ekspertizu, odnosno dostavljene kovanice su bile sumnjive banci koja ih je primila od Direkcije za puteve Srbije i zatim ih dostavila nama - rekli su u Narodnoj banci za RT Balkan.

U centralnoj banci napominju da je falsifikovanje isplativo sve dok su troškovi izrade falsifikovanih evro kovanica niži od njihove nominalne vrednosti. Dodaju da je puštanje u opticaj lažnih kovanica evra za falsifikatore lakše u odnosu na novčanice, jer onaj ko prima kovanice malo ili nimalo vodi računa o tome da li su te kovanice originalne.

- Kada su u pitanju novčanice pažnja onoga koji ih prima je na većem nivou što je i logično imajući u vidu veću vrednost, što je naročito izraženo kod apoena velike nominalne vrednosti od 500, 200 i 100 evra. Kovanice evra se falsifikuju i rasturaju u zemljama Evropske unije pa, u manjoj meri, i u zemljama van EU. Najčešće se falsifikuju apoeni od dva evra, jedan evro i 50 centi - navode u centralnoj banci.

Foto: Profimedia
 

Kako napominju, falsifikuju se i ostali apoeni, ali zbog male vrednosti u mnogo manjoj količini. Korišćenje evro kovanica u Srbiji je inače izuzetno retko i najčešće se pojavljuju tako što ih državljani Srbije dobiju kao kusur na putovanjima u inostranstvu. Banke i ovlašćeni menjači mogu ih otkupljivati, ali u NBS kažu da to čine veoma retko i uz veliku proviziju koja transakciju čini teško isplativom. 

MUP do sada nije otkrio postojanje ilegalne kovnice evro kovanica u Srbiji zbog čega je vrlo verovatno da se falsifikati evro kovanica izrađuju u inostranstvu i koriste za plaćanje putarine u našoj zemlji.

Češća ekspertiza kovanica evra

U NBS objašnjavaju da je, s obzirom na veliki broj vozila tokom turističke sezone i veoma veliki broj pojavnih oblika kovanica evra zaposlenima na naplatnim mestima veoma teško da uoče sumnjive primerke evro kovanica. Svaka zemlja Ekonomske i monetarne unije sama određuje izgled nacionalne strane kovanice dok je zajednička strana ista, postoje, a postoje i prigodne kovanice evra.

NBS je prethodnu ekspertizu dve kovanice apoena od dva evra obavila još pre desetak godina, ali kažu da očekuju da će ekspertiza kovanica evra biti češća zbog toga što su inostrane banke kojima su kovanice prodavane, prijavljivale veliki broj falsifikovanih evro kovanica.

Na ovaj način falsifikati evro kovanica biće otkrivani u zemlji, a zemlje EMU biće obaveštavane putem saradnje sa Generalnim direktoratom za ekonomska i finansijska pitanja Evropske komisije.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RT Balkan

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike