Evo koliko danas može da vas „odere“ menjačnica: NBS upozorava na dozvoljen raspon

18.03.2022

11:20

0

Iz srpske centralne banke još jednom upozoravaju menjačnice da se drže propisa koji tačno određuju koliko može da bude odstupanje od zvaničnog srednjeg kursa NBS. Sa današnjim kursem to znači...

Evo koliko danas može da vas „odere“ menjačnica: NBS upozorava na dozvoljen raspon
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay

Prodajni kurs u menjačnicama za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 odsto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto, podsećaju iz Narodne banke Srbije.

Viši savetnik u Sektoru za devizne poslove i kreditne odnose sa inostranstvom u NBS Snežana Stefanović, na sajtu centralne banke u rubrici "Korisno je da znate…:", podseća da su menjački poslovi regulisani, pored ostalog, odredbama ćlana 39. Zakona o deviznom poslovanju i Odlukom o uslovima i načinu obavljanja menjačkih poslova.

- U kursnoj listi javnog poštanskog operatora i ovlašćenog menjača kupovni kurs po jedinici evra ne može da bude niži od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto odnosno prodajni kurs po jedinici evra ne može da bude viši od zvaničnog srednjeg kursa dinara prema evru koji važi na taj dan za više od 1,25 odsto - navela je ona.

Koliko to dođe para

Prema novoj odluci NBS, provizija je ograničena i kod kupovine i kod prodaje deviza na jedan odsto.

Ovi procenti odstupanja od kursa i provizije u praksi znače sledeće:

  • Ukoliko danas kupujete 100 evra, kada je srednji kurs 117,67 dinara za jedan evro, to bi značilo da menjačnica može da vam da kurs koji ne može da pređe 119,14 dinara. Međutim, to nije onaj pravi kurs koji ćete platiti jer umesto 11.914 dinara za 100 evra, sa provizijom od jedan odsto (oko 119 dinara) ćete platiti 12.033 dinara. To u praksi daje „gornji“ kurs od 120,33 dinara.
  • Ukoliko danas prodajete 100 evra, menjačnica vam mora dati najmanje 11.620 dinara, odnosno po kursu koji ne sme biti manji od 116,199 dinara za evro. Međutim, kako i tu postoji provizija od jedan odsto (oko 117 dinara), platiće vam oko 11.504 dinara. To već daje kurs od 115,03 dinara.

Ovo je još bitniije ako u kratkom vremenskom rasponu prodate pa kupite 100 evra. Ako bi to uradili u jednom danu, recimo danas, na toj transakciji bi zbog čuvene „kursne razlike“ izgubili 529 dinara ili 4,5 evra.

Građani moraju „da vide“ uslove

U saopštenju se kaže da menjačke poslove mogu da obavljaju: rezidenti - pravna lica i preduzetnici koji imaju ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova, banke i rezident privredni subjekt koji menjačke poslove obavlja na osnovu posebnog zakona kojim se uređuje njegova delatnost (javni poštanski operator).

Građani treba da obrate pažnju u menjačnicama da li je ovlašćeni menjač istakao sopstvenu kursu listu tako da ona bude vidljiva za stranku, zatim da li je na menjačkom mestu ili ispred istakao obaveštenje o minimalnim i maksimalnim iznosima po menjačkim poslovima i da li je na istom mestu i na isti način, kao što je istaknuta kursna lista, istakao obaveštenje o visini najvećeg procenta provizije tako da ono bude vidljivo za stranke.

Takođe, menjačnica treba da uruči fizičkom licu potvrdu sa svim obaveznim elementima koje ona mora da sadrži.

Kontrola na terenu

Narodna banka Srbije započela je početkom meseca kontrolu menjačnica na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u njima nije u skladu sa rasponom koji predviđa NBS.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost i to za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Međutim, veža kazna od novčanog iznosa je to što menjačnica koja je uhvaćena u nepridržavanju propisa ne može da radi naredni period, čime gubi mnogo više novca.

Narodna banka Srbije je u četvrtak ujutru objavila da je zbog utvrđenih različitih nepravilnosti u radu zatvorila 87 menjačkih mesta u Srbiji na period od 30 dana.

Ukoliko se prekršaj ponovi, može da se izgubi menjačka dozvola za rad.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike