NBS: Štednja u dinarima i dalje daleko isplativija od devizne

31.10.2022

15:51

0

Autor: 24sedam

Ukupna štednja u bankama koje posluju u Republici Srbiji dostigla je krajem septembra iznos od 14,3 milijardi evra, istakla je NBS

NBS: Štednja u dinarima i dalje daleko isplativija od devizne
Ilustracija - Copyright Profimedia/Pixabay

Značaj akumulirane štednje posebno dolazi do izražaja u uslovima velike neizvesnosti, poput aktuelne globalne krize koja je rezultat geopolitičkih faktora, energetske krize i rasta inflacije. U takvim okolnostima, do sada ostvarena štednja predstavlja dodatak tekućim primanjima koji delom pokriva rast životnih troškova, dok eventualna buduća štednja predstavlja osnov za stabilniji i izvesniji naredni period, saopštila je Narodna banka Srbije povodom Svetskog dana štednje, 31. oktobra.

Dinarska i devizna štednja nastavljaju da rastu i u ovakvim okolnostima, dodaje NBS, što je pokazatelj očuvanog poverenja građana u domaću valutu i finansijski sistem. Ukupna (dinarska i devizna) štednja u bankama koje posluju u Republici Srbiji dostigla je krajem septembra iznos od 14,3 milijardi evra.

Pozitivne promene ročnosti

- U poslednjih deset godina dinarska štednja je povećana gotovo pet puta i krajem septembra 2022. godine dostigla je 88,2 milijarde dinara (rast od 70 milijardi dinara). Pritom, došlo je do pozitivnih promena u ročnoj strukturi koje se ogledaju u rastu dugoročnih depozita. U istom desetogodišnjem periodu, devizna štednja je rasla umerenijom dinamikom u odnosu na dinarsku štednju, povećana je za oko 70 odsto, sa 7,9 milijardi evra na 13,5 milijardi evra - ističu u NBS.

Kako dodaju, u skladu sa globalnim kretanjima, međugodišnja inflacija je i u Srbiji nastavila da se kreće uzlaznom putanjom, i u septembru ove godine je iznosila 14 odsto. Na ovakvo kretanje inflacije uticala je, pre svega, uvezena inflacija i faktori na strani ponude na koje monetarna politika nema ili ima veoma ograničen uticaj, porast svetskih cena hrane i energenata, kao i zastoji u globalnim lancima snabdevanja. Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne inflacije.

- Kako bi ograničila inflatorno delovanje faktora na strani tražnje i sekundarne efekte rasta cena hrane i energenata na ostale cene putem inflacionih očekivanja, NBS reaguje postepenim i kontinuiranim pooštravanjem domaćih monetarnih uslova, najpre povećanjem prosečne ponderisane repo stope od oktobra prošle godine, a od aprila i povećanjem referentne stope za tri procentna poena, na aktuelnih četiri odsto - navode u NBS.

Dodatnom ublažavanju inflatornih pritisaka, kaže NBS, ali i očuvanju opšte finansijske i ekonomske stabilnosti značajno doprinosimo očuvanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia
NBS daje uvek prednost dinarima...

- Time smo ograničili efekat prelivanja rasta uvoznih cena na domaće cene. Zahvaljujući relativnoj stabilnosti kursa, bazna inflacija je znatno niža od ukupne inflacije i zemalja u okruženju. Od maja, sa ponovnim delovanjem faktora ka jačanju dinara kupovinom deviza NBS dodatno povećava devizne rezerve. One su krajem septembra premašile nivo s početka godine i iznosile su 16,5 milijardi evra, što je značajno više od nivoa propisanog brojnim kriterijumima kojima se meri njihova adekvatnost - ističu u NBS.

Prednosti štednje u dinarima

Povodom Svetskog dana štednje, NBS je, kako dodaju, pripremila analizu isplativosti štednje, urađenu za period od septembra 2012. do septembra 2022. godine, koja nastavlja da potvrđuje da je isplativije štedeti u dinarima nego u evrima, kako u kratkom, tako i u dugom roku.

Relativno više kamatne stope na štednju u domaćoj valuti u poređenju sa deviznom štednjom,  neoporezivanje kamate na dinarsku štednju, a prvenstveno, postignuta i očuvana makroekonomska stabilnost već deceniju, rezultirali su većom isplativošću dinarske štednje.

24sedam/Profimedia
 

Štednja u dinarima, kažu u NBS, oročena na godinu dana (bez zanavljanja) u proteklih deset godina bila je isplativija u čak 98 odsto posmatranih godišnjih potperioda. Štediša, koji je od septembra 2021. štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio bi u septembru 2022. oko 1.500 dinara (13 evra) više od štediše koji bi u istom periodu oročio evre u protivvrednosti 100.000 dinara.

Dinarska štednja oročena na tri meseca bila je isplativija od štednje u evrima u 89 odsto posmatranih tromesečnih potperioda, a dinarska štednja oročena na dve godine je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim potperiodima oročenja. Drugim rečima, kako rezultati pokazuju, u prethodnih 10 godina, navode u NBS, bilo je isplativije štedeti u dinarima i u kratkom i u dugom roku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike